Michał Pezda szefem kuchni w restauracji Zakopiańskiej

Ludzie

Michał Pezda szefem kuchni w restauracji Zakopiańskiej

Stanowisko szefa kuchni w restauracji Zakopiańskiej objął Michał Pezda, pasjonat idei slow food.

Doskonale interpretuje kulinarną sztukę regionu, przyprawiając ją subtelną domieszką awangardy i okraszając ogromem finezji. Do każdej potrawy podchodzi z niespotykaną uważnością.

Michał Pezda pochodzi ze Śląska, z Czańca. Gotuje od 15 roku życia. Pierwsze kroki w kuchni stawiał pod okiem mamy. To właśnie z domu wyniósł smak, szacunek do zawodu, produktu, regionalnych, tradycyjnych potraw i umiłowanie kuchni polskiej.

Zawodowe doświadczenia zdobywał na południu Polski. Swój kunszt i techniki kulinarne doskonalił w roli Sous Chefa u Sebastiana Olmy. Ambicja i chęć rozwoju zawodowego zaprowadziła go również na staż do gwiazdkowej restauracji City Social i do Corrigan’s Mayfair w Londynie. Pełnił rolę szefa kuchni w hotelu Natura Mazur, a przez ostatnie lata zachwycał smakiem gości Restauracji Aruana w Hotelu Narvil. Jego kuchnia to nieszablonowa wariacja na temat tradycyjnych receptur związanych z regionem, a co za tym idzie z produktem dostarczanym przez selekcjonowanych, lokalnych dostawców.