Kto w tym roku zostanie uhonorowany prestiżowymi statuetkami Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”, dowiemy się już 25 września br. w Poznaniu, podczas XXV Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Tak o nagrodzie mówi Michał Doroszkiewicz, cukiernik i właściciel OVO w Poznaniu, laureat Hermesa Kulinarnego 2023 w kategorii „cukiernicy”.

Ta nagroda to moja „kropka nad i” – przyznana za pasję i kierunek, który reprezentuję w rzemiośle cukierniczym. To ogromne wyróżnienie dające siłę, by dalej rozwijać się w kraju i za granicą.

Przypominamy, że nominacja do Hermesa Kulinarnego nigdy nie wiąże się z jakąkolwiek opłatą. To nagroda wyjątkowa – przyznawana przez dotychczasowych laureatów, którzy sami zostali wcześniej uhonorowani przez kapitułę „Poradnika Restauratora”. Na tym właśnie polega jej prestiż i autentyczność.

HERMES KULINARNY – NOMINACJE:

RESTAURACJA

Belvedere (Warszawa) – Tomasz Łagowski
TU. Restaurant (Poznań) – Filip Cwojdziński
Górecznik (Antonin) – Magdalena Ossowska
Gryfon (Jastarnia) – Piotr Lisakowski
Tygle Gdańskie (Gdańsk) – Michał Stężalski

RESTAURACJA HOTELOWA

Hotel Warszawa, Szóstka (Warszawa) – Dariusz Barański
Hotel Harnaś, Widok (Bukowina Tatrzańska) – Marcin Gruszka
Hotel Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, Searcle (Gdynia) – Przemysław Woźny, Piotr Sójka
Hotel Royal Tulip Warsaw Centre, Mozaika (Warszawa) – Tomasz Koprowski
Hotel Jakubus, Jakubus (Jakubowice) – Marcin Bielec

NOWE POKOLENIE POLSKIEJ GASTRONOMII

Alan Ławrynowicz, Piwna47 Food & Wine Bar (Gdańsk)
Weronika Gurynow, Mugi Izakaya (Warszawa)
Patryk Buchta, Pracownia Smaków (Jełowa)

 

oprac. H.Handkowska

Fot. arch. Michał Doroszkiewicz