Metamorfoza na tropie kulinarnych talentów

Newsy

Metamorfoza na tropie kulinarnych talentów

29 sierpnia 2014

W gdańskiej restauracji Metamorfoza czas na nowego szefa kuchni – Adriana Klonowskiego. Zespół wzbogacił się również o menedżera restauracji – Matyldę Grzelak, jedyną polską absolwentkę włoskiego, prestiżowego Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych.

Do tej pory pod skrzydłami właścicielki restauracji – Justyny Zdunek swój talent rozwijał Łukasz Toczek, który po dwóch latach współpracy, już jako znany i doceniony przez środowisko szef kuchni będzie próbował swoich sił na warszawskim rynku.

– Największym potencjałem mojej restauracji są pracownicy. Cenię współpracę z młodymi, nieoszlifowanymi, zdolnymi ludźmi. Największą wartością są dla mnie: odwaga, śmiałość i brak barier w myśleniu. Nowi ludzie, nowe spojrzenie, nowa energia, nowe jeszcze ambitniejsze projekty tego moja firma potrzebuje, aby się rozwijać. Adrian i Matylda dostali pole do popisu – komentuje zmiany personalne Justyna Zdunek.

Nowy szef kuchni

Justyna Zdunek podkreśla „Adrian choć podobnie, jak poprzedni szef kuchni Łukasz Toczek, nie może pochwalić się długim stażem pracy zachwyca świeżością, otwartością, pracowitością i spontanicznością. To dla mnie najważniejsze cechy osoby, która kreuje dania w Metamorfozie.” Nowy szef kuchni od ponad roku szlifował swój warsztat kulinarny we współpracy z Łukaszem Toczkiem. Wcześniej przez trzy lata pracował w sushibarze Avocado. Japoński reżim kuchenny wykształcił w nim szacunek do produktu, prostoty form na talerzu, nauczył organizacji pracy, szanowania współpracowników. Adrian uważa, że wiedzy i perfekcji w kuchni należy szukać u specjalistów w danych dziedzinach, dlatego odbył staż cukierniczy w Cukierni „U Sowy”, konsultuje się z enologami z Rheinpfalzu, uczy się od myśliwych, ale przede wszystkim docenia rolę i wiedzę dostawców, których wybiera „niemal pęsetą”. Choć Adrian jest indywidualistą, dużą wagę przywiązuje do budowania zespołu. Adrian nie ogranicza się do zarządzania kuchnią, patrzy na restaurację jako całokształt…