20 października jednocześnie w kilku krajach – w Polsce, Niemczech, Hiszpanii i w Emiratach Arabskich rozpoczął się konkurs „Merci Chef! Nowe wyzwanie dla wszystkich szefów”.
Zadaniem zawodowych szefów kuchni będzie przygotowanie potrawy, sfotografowanie jej i zgłoszenie jej do 30 listopada wraz z opisem wykonania, poprzez stronę www.mercichefawards.com. Z tej grupy zgłoszeń jury konkursowe wyłoni po jednym finaliście z każdego kraju. Ci najlepsi otrzymają 1000 euro i przejdą do drugiego etapu konkursu, czyli do międzynarodowego finału. Organizator wyśle do nich ekipę filmową, która na konkursowym filmie wideo uwieczni przygotowanie dania konkursowego. Twórca najsmakowitszego, najoryginalniejszego, a także najlepiej wykorzystującego produkty marki Merci Chef dania, zostanie zwycięzcą międzynarodowym i otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 3000 euro.
Natomiast zadaniem domowych szefów kuchni będzie wejście na fanpage Merci Chef i pozostawienie tam swojego przepisu w dniach od 20 października do 20 grudnia. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wybierze zwycięzcę w każdym kraju objętym konkursem.
Główną nagrodą będzie weekend kulinarny w Paryżu, w trakcie którego laureat wraz z osobą towarzyszącą zje uroczystą kolację, podczas której nie zabraknie serów Merci Chef! Oprócz nagrody głównej, organizator konkursu przygotował dla uczestników kilkadziesiąt atrakcyjnych nagród dodatkowych.
Rozpoczęcie konkursu pod hasłem „Merci Chef! Nowe wyzwanie dla wszystkich szefów” zostanie oficjalnie ogłoszone podczas międzynarodowych targów rolno-spożywczych SIAL w Paryżu, które odbędą się w dniach 19 -23 października br. SIAL to jedna z najbardziej prestiżowych imprez tego typu. A że w tym roku obchodzi ona swoje pięćdziesiąte urodziny, jej oprawa będzie tym bardziej uroczysta.
Więcej informacji
www.mercichefawards.com (regulamin konkursu dostępny od 20.10 br.)