Zielone warzywa zawierają całe mnóstwo cennych składników, należą do najmniej kalorycznych artykułów spożywczych, są smaczne, zawierają wiele witamin, związków mineralnych, zawierają błonnik i barwniki roślinne, które również mają prozdrowotne właściwości. Są bogate m.in. w luteinę, chlorofil, kwas foliowy, witaminę C oraz magnez.
– Zielone warzywa najlepiej spożywać w formie surowej. Wówczas nie tracą one swoich cennych właściwości. Z uwagi na niską zawartość kalorii mają pozytywny wpływ na odchudzanie. Co więcej, spore znaczenie dla zdrowia człowieka ma zawarty w warzywach zielonych chlorofil. Dlaczego? To właśnie on wspomaga produkcję krwi i wzmacnia system naczyniowy. Bierze także udział w unieszkodliwianiu i wydalaniu toksyn z organizmu. Ponadto oczyszcza wątrobę oraz jelita. Chlorofil wykazuje również właściwości przeciwzapalne, a także wpływa na przyspieszenie procesu gojenia się wrzodów. Sądzę, że tak ważne właściwości już w tej chwili będą w stanie przekonać najbardziej oporne osoby w kwestii spożywania zielonych warzyw – tłumaczy Ewelina Staniszewska, Specjalista ds. Marketingu i Komunikacji Grupy Producentów Warzyw Primavega.
Zielone warzywa zapewnią zdrowie i witalność!
Sałata! To ona obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu we krwi. Co więcej, dzięki niej poprawie ulegnie także praca układu trawiennego. Oczyszcza organizm z toksyn, a jej piękne liście działają w tym przypadku jak miotła. Jest bogata w fosfor i wapń, nieco mniej – w żelazo i magnez. Zawiera sporo witamin: A, B1 i B2 oraz C i E.
Szpinak zapewni tak potrzebne nam żelazo i kwas foliowy. Reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie i zawiera bardzo mało kalorii. Naukowcy z Rutgers University dowodzą natomiast, że składniki zawarte w szpinaku mogą zwiększać wzrost tkanki mięśniowej aż o 1/5. Pomaga też w leczeniu nadciśnienia i schorzeń trzustki. W walce z anemią najlepiej sprawdza się jednak najlepiej, kiedy nie jest ugotowany.
Z kolei bez selera naciowego nie może obejść się żadna dieta odchudzająca, ani nawet oczyszczająca. Warzywo to jest nie tylko niskokaloryczny ale również bardzo dobrze radzi sobie z toksynami w organizmie.
To on pobudza przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty tego procesu, czyli kwas moczowy. Seler naciowy bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy, bowiem zawiera witaminy A,C,E oraz B1 i B2. Posiada także takie składniki odżywcze jak: wapń, żelazo, magnez i fosfor. Co więcej, w jego łodydze znajduje się związek chemiczny o nazwie pthalide, który ma właściwości uspokajające.
Kolejne zdrowe zielone warzywo to brokuły, które znane są wszystkim ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Zawierają sulforafan, czyli substancję, pobudzającą w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników, a także produkcję enzymów w wątrobie, które usuwają związki rakotwórcze.
Brokuły bogate są w takie witaminy jak A, B1 i B2 oraz C. Co więcej tej ostatniej posiadają więcej niż owoce cytrusowe! Warzywa te regenerują układ odporności, mózg i kości. Spożywając je dostarczamy organizmowi także fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Należy jednak uważać, by nie gotować ich zbyt długo, bowiem tracą wtedy wiele cennych właściwości.