Menu w alfabecie Braille’a w Pierogarni Stary Młyn

Aktualności

Menu w alfabecie Braille’a w Pierogarni Stary Młyn

Pierogarnia Stary Młyn zdecydowała się wprowadzić rozwiązanie mające uczynić jej ofertę dostępną dla szerszego grona odwiedzających. Chodzi o menu zapisane alfabetem Braille’a – dzięki niemu osoby niewidome i niedowidzące są w stanie we własnym zakresie przeanalizować kartę oraz dokonać swobodnego wyboru.

Komfortowe doświadczenia kulinarne dla osób niewidomych i niedowidzących w Polsce

Chociaż współcześnie coraz częściej stawiamy na równość i społeczną odpowiedzialność, niewiele restauracji w kraju decyduje się na wprowadzenie karty napisanej alfabetem Braille’a. Może to dziwić tym bardziej, że pierwsze takie menu pojawiło się w naszym kraju już w 2003 r., w szczecińskiej restauracji Bombay. Mimo, iż minęły już ponad dwie dekady, tylko niewielki procent lokali gastronomicznych w Polsce powtórzył tę inicjatywę. Przykładami są m. in. Marrakesh Cafe z Warszawy czy Billy’s American Restaurant z Gdańska, a także 30 restauracji z Krakowa, które w 2018 r. zostały objęte miejskim projektem z inicjatywy Specjalistycznego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących. Dla wielu osób, które na co dzień borykają się z barierami dostępu do informacji, takie rozwiązanie jest nie tylko udogodnieniem, ale także wyrazem szacunku i wsparcia. Zestandaryzowanie karty zapisanej Braillem w branży gastronomicznej mogłoby chociaż w niewielkim stopniu przyczynić się do budowania społeczeństwa przyjaznego i otwartego na wszystkich.

Pierogowa różnorodność zamknięta w jednym menu

Pierogarnia Stary Młyn szczyci się nowoczesnym i oryginalnym podejściem do tradycyjnych, polskich dań. Jak nazwa wskazuje, zajmują się głównie pierogami, a wykorzystując uniwersalną formę tego dania oferują przekrój różnorodnych farszów mięsnych, wegetariańskich, wegańskich i słodkich. Same pierogi serwują w trzech różnych wydaniach: Piecuchy, z ciasta drożdżowego zapiekanego w piecu; ich bardziej deserową wersję z ciasta kruchego; wreszcie Lepiochy – gotowane, w formie najbardziej znanej i tradycyjnej. W menu znajdują się także inne, znane wszystkim polskie potrawy, takie jak zupy, placki ziemniaczane, bigos czy różne desery. Biorąc pod uwagę również dodatki czy napoje, zapoznanie się z kartą tylko za pomocą zmysłu słuchu może okazać się nie lada wyzwaniem, a podjęcie decyzji na temat zamówienia niepotrzebnym stresem, niemile widzianym przy wizycie w restauracji, która powinna być czystą przyjemnością. Nie dziwi więc, że stworzenie karty dla osób niedowidzących stało się niemal koniecznością.

Polska kuchnia dostępna dla wszystkich

Nowoczesne spojrzenie na polską kuchnię wymaga szerokiego spojrzenia nie tylko na bieżące trendy w branży gastronomicznej, ale także potrzeby konsumentów. Współcześnie restauracje starają się uwzględnić nie tylko zróżnicowane preferencje smakowe – standardem stają się opcje wegetariańskie, wegańskie czy bezglutenowe. Pierogarnia Stary Młyn także podąża za popularnym duchem różnorodności, dzięki czemu na polskiej uczucie każdy może poczuć się uwzględniony i bezpieczny. Wiąże się to z rozszerzeniem menu, aby alternatywy dla tradycyjnego ujęcia polskiej kuchni dawały swobodę i komfort wyboru wedle własnych potrzeb. Karta zapisana alfabetem Braille’a staje się przy tym niemal niezbędna – zapewnia niewidomym spokój i czas, z których posiadania osoby w pełni sprawne być może nawet nie zdają sobie sprawy. Co za tym idzie, gwarantuje też pełne doświadczenie wizyty w restauracji, możliwość cieszenia się nią i celebrowania, niezależnie od tego, czy samodzielnie, czy w towarzystwie.