17. sierpnia w restauracji „Zagroda Bamberska” odbędzie się kolacja charytatywna, której celem jest zebranie środków dla rodzin objętych wsparciem Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Poznaniu. Kolację przygotują wspólnie Roman Kosmalski – szef kuchni restauracji Zagroda Bamberska oraz Magdalena Ossowska – kucharz z restauracji YoSH z gwiazdką Michelin.
Podczas kolacji serwowane będą potrawy tradycyjnej kuchni wielkopolskiej podawane jednak w nowoczesnej formie. Organizatorzy mają nadzieję, że zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Magdalena Ossowska i Roman Kosmalski właśnie zakończyli pracę nad menu. Kolacja rozpocznie się od podania amuse bouche tatara z wielkopolskiej polędwicy z chlebem z jałowcem, którym towarzyszyć będzie kogel-mogel z jajka przepiórczego.
Wiemy już, że podawaną zupą będzie krem z korzenia pieczonej pietruszki ze świeżymi letnimi truflami i ciasteczkiem z kaszy gryczanej. W menu znajdą się także: troć bałtycka z pieprznikiem jadalnym i fettuccine oraz turbot z ratatouille i musem z selera oraz filet z kaczki z ciastem makowym i puree jabłkowym.
Wśród osób, które będą uczestniczyły w kolacji są między innymi Zygmunt Jeżewski, członek Zarządu Powiatu Poznańskiego, Włodzimierz Kałek, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Poznaniu, Jacek Silski, prezes Wielkopolskiego Związku Pracodawców oraz przedstawiciele Wielkopolskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Imprezę poprowadzi Sławek Weihs, znany poznański konferansjer i kabareciarz, absolwent Studium Aktorsko-Piosenkarskiego w Poznaniu. Najważniejszym elementem kolacji będzie jednak zbiórka środków dla rodzin objętych wsparciem Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Poznaniu, która zostanie przeprowadzona na koniec kolacji. Wstęp na kolację jest bezpłatny dla osób, które otrzymały od restauracji „Zagroda Bamberska” specjalne zaproszenia, a całość zebranych środków zostanie przeznaczona na opisany już cel społeczny.