28 października w Centrum Targowym EXPO PTAK podczas Targów Gastro Show 2016 odbył się I Ogólnopolski Konkurs Kuchni Włoskiej „Menu Italia 2016”. Konkurs miał na celu propagowanie kuchni włoskiej w Polsce. Pierwsze miejsce wywalczył zespół z Restauracji Trattoria La Fortuna w Gdyni – Łukasz Lewandowski i Łukasz Bień, który przygotował: Antipasti – Przegrzebki / Szynka Prosciutto / Puree z selera / Puree zielony groszek z miętą / Pangrattato oraz Szpinakowe tagliatelle / Vongole / Pancetta / Pomidorki cherry. Drugie miejsce zajął zespół z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1 w Warszawie – Paulina Karaluch i Dawid Trafalski – za roladkę z kurczaka nadziewaną pesto z suszonych pomidorów, zawiniętą w pancettę, szpinak śmietankowy z Pecorino, blanszowane grzyby w emulsji aromatyzowanej rozmarynem oraz sos na bazie czerwonego wina. A także za danie makaronowe: Linguine z tuńczykiem, pomidorami koktajlowymi, oliwkami, anchois i Chilli. Natomiast trzecie miejsce przypadło drużynie z Hotelu Windsor Palace Conference Center w Jachrance – Adrian Legler i Przemek Łyszkowski za antpasti – Przegrzebki ze smażonymi liśćmi szałwii. Makaron – Tagiatelle grzybowe. Również trzecie miejsce przyznano zespołowi z ZSG im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie – Ernest Ziemba i Grzegorz Zych – za Limoni di amalfi al Forno z Bruschettą oraz makaron tagiatelle w aksamitnym sosie z krewetkami. Organizatorem konkursu było Menu Italia, Expo PTAK oraz Ready PR Events&More.