24 listopada w restauracji hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport nowe autorskie menu degustacyjne zaprezentuje szef kuchni Miłosz Kowalski. Na tę okazję zaproszono twórców magazynu Małopolski Apetyt. Gościem specjalnym będzie Łukasz Widomski, wybitny szef kuchni i współzałożyciel słynnej chorwackiej restauracji Bugenvila, pomysłodawca firmy Ultraviolet Food Design & Molecular Gastronomy.
Inicjatorem menu degustacyjnego jest szef kuchni Miłosz Kowalski, który wraz ze swoim zespołem m.in. Hubertem Tabakiem znanym z 5. edycji programu Top Chef Polska, przygotował 8 wyjątkowych dań. W karcie dominować będą lokalne produkty, nie zabraknie polskich jabłek, miodów i ryb. Na kolację zaproszono lokalnych dziennikarzy i blogerów kulinarnych, tworzących kwartalnik Małopolski Apetyt. Od przyszłego roku hotel planuje rozwinąć ofertę kolacji degustacyjnych dla małych grup i gości indywidualnych.
Co przyniesie nowe menu zaplanowane specjalnie na ten wieczór?
– Menu degustacyjne to świetny sposób na zaprezentowanie gościom spektrum swoich możliwości i technik kulinarnych. Zaplanowałem 8 potraw, nie będę zdradzać zbyt wielu szczegółów. Chcę, żeby każde danie było zaskoczeniem dla gości, a wiem, że w tym przypadku może to stanowić niemałe wyzwanie. Na pewno skupię się na uzyskaniu różnych tekstur i niestandardowych połączeniach smaków. – mówi Miłosz Kowalski, szef kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport.
Gościem specjalnym wieczoru będzie wybitna postać w świecie gastronomii. Łukasz Widomski, bo o nim mowa, swoje doświadczenie swoje zaczął zdobywać już jako nastolatek. Pracował u boku takich szefów kuchni jak Mark Hix, Kevin Graton, czy nagradzanego gwiazdkami Michelin Davida Cavalliera. Odbył również liczne staże u największych restauratorów, w tym najważniejszy w jego życiu u boku Hestona Blumenthala. Obecnie gotuje między innymi dla Księżnej Anny, Księcia Filipa, Lorda Mayora, czy na imprezach jak London Fashion Week.