McDonald’s w trosce o ekologię

Newsy

McDonald’s w trosce o ekologię

25 kwietnia 2018

McDonald’s Polska zmienia jednorazowe sztućce używane w restauracjach. Białe łyżeczki do lodów, transparentne widelce i noże do sałatek są zastępowane przez ich czarne odpowiedniki. Najważniejszą różnicą jest materiał, z którego wykonane są sztućce: trudny do recyclingu polistyren zostaje zastąpiony polipropylenem, który jest w 100% recyklingowy.

By uzmysłowić skalę zmiany i jej znaczenie, wystarczy wspomnieć, że w samym 2017 r. polska sieć wydała do zakupionych produktów 27 milionów jednorazowych noży, widelców i łyżeczek. Zmiana materiału, z których wykonywane są sztućce, jest elementem szerszych planów ogłoszonych w styczniu br.  Korporacja zapowiedziała wtedy plany ulepszania opakowań swoich produktów, podkreślając, że celem jest znaczne ograniczenie ilości produkowanych odpadów. Do 2025 r. McDonald’s wprowadzi recykling we wszystkich restauracjach marki oraz całkowite przejście na opakowania pochodzące ze źródeł odnawialnych, produkcji certyfikowanej lub recyklingu.

– Chcemy wykorzystać skalę swojej działalności do uzyskania pozytywnego wpływu na środowisko. Wprowadzenie sztućców z polipropylenu jest jednym z elementów szerszej strategii McDonald’s, zakładającej dążenie do zamkniętego obiegu surowców.- wyjaśnia Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska.

Obecnie w skali globalnej 50% opakowań przeznaczonych dla gości McDonald’s pochodzi ze źródeł odnawialnych, recyklingu lub certyfikowanej produkcji. Z kolei 64% opakowań bazujących na masie celulozowej pochodzi z certyfikowanych źródeł lub recyklingu. Ponadto około 10% wszystkich restauracji McDonald’s poddaje recyklingowi opakowania wykorzystywane przez klientów. W Polsce kosze do segregacji odpadów są w zdecydowanej większości lokali sieci.