Pasjonaci dobrego jedzenia, otwarci na nowe smaki oraz ci, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę kulinarną, 14 maja powinni przyjść na „MAZURY HoReCa festiwal smaków” w EXPO Mazury. Na odwiedzających czeka wiele atrakcji – konkursy, warsztaty, pokazy oraz dobre jedzenie. Gościem specjalnym tego dnia będzie Karol Okrasa.
Każdy, kto odwiedzi EXPO Mazury tego dnia będzie mógł delektować się daniami serwowanymi w ramach Food Truck Festiwal. To prawdziwa gratka dla pasjonatów odkrywania nowych smaków. Na terenie hal wystawienniczych dla fanów regionalnych specjałów zaplanowano strefę „Smaki Regionów”, gdzie od wytwórców produktów lokalnych, tradycyjnych i wytwarzanych naturalnymi metodami można będzie kupić m.in. pieczywo,, oleje, nalewki, wędliny czy nabiał, a także wiele innych przysmaków.
Dla miłośników kuchni i smakoszy domowych wyrobów zaplanowano warsztaty peklowania i wędzenia mięsa oraz pieczenia chleba. Natomiast warsztaty „drobiowe”, przewidziane zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Dla tych, którzy gustują w kuchniach egzotycznych, odbędą się warsztaty przygotowania sushi, które od wielu lat ma w naszym kraju stale rosnące grono miłośników.
Organizatorzy zaplanowali dla wszystkich zwiedzających wspólną zabawę. Do spełnienia jest tylko jeden warunek: trzeba lubić pierogi. Wszyscy chętni dostaną porcję tego ulubionego przysmaku Polaków. W tej zabawie chodzi o to, aby w jednym czasie, jak największa liczba gości targów jadła pierogi.
Nie zabraknie również konkursów dla zwiedzających, w których do wygrania będą książki kucharskie, gadżety, markowy sprzęt kuchenny.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tej imprezy.