25-26 kwietnia w Ostródzie podczas targów Mazury HoReCa 2017 odbędą się konkursy kulinarne dla profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych.
2. edycja konkursu Zielona Budka Master Challenge zgromadzi 25 kwietnia uczniów, a 26 kwietnia profesjonalistów. Tematem konkursu będzie kreatywny deser lodowy skomponowany z lodów o smaku mascarpone i czarnej porzeczki, jednego dodatkowego rodzaju lodów Zielona Budka oraz wysokiej jakości produktu mlecznego firmy Debic. Patronem merytorycznym konkursu jest Fundacja Szefów Kuchni. Konkurs współorganizuje Szef Kuchni Hotelu Anders**** w Starych Jabłonkach, Ambasador Zielonej Budki, Dariusz Struciński. Organizatorzy zapewniają nocleg wszystkim uczestnikom konkursu.
W rosnące zainteresowanie Polaków mięsem gęsim i kaczym wpiszą się doskonale dwa konkursy związane z mięsem drobiowym, współorganizowane przez Expo Mazury, Krajowy Związek Grup Producentów Drobiu i Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi. Tematem konkursu dla profesjonalistów „Gęsina w Restauracji” (25.04) będzie udo gęsie i wątróbka gęsia, a uczniowie w konkursie „Drób na Polskim Stole” (26.04) zmierzą się z filetem z kaczki i dowolnymi podrobami drobiowymi.
Regulaminy konkursów, zasady zgłoszeń i formularze można znaleźć na stronie www.mazuryhoreca.pl.
Prowadzącym targi Mazury HoReCa 2017 oraz odbywające się podczas nich konkursy kulinarne będzie znany i lubiany szef kuchni –Karol Okrasa.
Kontakt w sprawie targów i zgłoszeń do konkursów:
Nela Strucińska
Dyrektor Projektu
tel. 601 610 377