Mateusz Szuchnik – jeden z 20 najlepszych barmanów na świecie, finalista World Class Competition 2015 – poleca przepisy na sezonowe koktajle. Łatwe do przygotowania, a zarazem mistrzowskie.
New Year’s Fizz – wstrząśnięty, nie zmieszany
Fizzy to przeważnie orzeźwiające koktajle bazujące na słodko-kwaśnym smaku, z dodatkiem bąbęlków. Do ich przygotowania mogą zostać użyte bezalkoholowe napoje gazowane, ale świetnie sprawdzi się szampan bądź prosecco. Pierwsze spisane przepisy na fizz pochodzą z przewodnika Bartender’s Guide Jerryego Thomasa z 1887 roku, a najsłynniejszy reprezentant tego gatunku to gin fizz, który stał się wizytówką barów w Nowym Orleanie.
Składniki:
- 40 ml wódki Ketel One
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml domowej grenadyny (sok z granatu, cukier)
- 10 ml białka z kurzego jajka
- 5 ml wody różanej
- 50 ml szampana
Przygotowanie:
Domową grenadynę możemy przyrządzić samodzielnie. Za pomocą wyciskarki do owoców uzyskujemy około 100 ml soku z granatu, który zagęszczamy 100 g białego cukru. Wszystkie składniki koktajlu – poza szampanem – łączymy w szejkerze i wstrząsamy z lodem, aby schodzić napój. Następnie przecedzamy miksturę do schłodzonego kieliszka i uzupełniamy szampanem. Całość możemy ozdobić skórką z cytryny i wisienką koktajlową.
Last Christmas – wspomnienie Świąt
Ciasto na domowe pierniki – podobnie jak wino – powinno leżakować, choć według staropolskiego zwyczaju w przypadku pierników wystarczy miesiąc. Do przywołania atmosfery Świąt za pomocą koktajlu o aromacie pierników i mandarynki na szczęście potrzebujemy tylko trzech dni.