W tym roku odbędzie się już druga edycja Master Class Show. – Podczas swoistego święta kucharzy, jakim jest Kulinarny Puchar Polski, w jednym miejscu zbiera się wiele autorytetów polskiej sceny gastronomicznej. Postanowiliśmy wykorzystać tę wyjątkową okazję i dać znakomitym szefom kuchni sposobność do dzielenia się swoją filozofią kulinarną, tak indywidualną dla każdego z nich – mówi Tomasz Grabski, współtwórca Master Class Show z ramienia Unilever Food Solutions.
Jakich efektów w polskiej gastronomii spodziewamy się po takim transferze wiedzy?
Jeżeli uczestnicy Master Class Show powiedzą, że zostali zainspirowani to oznacza, że spełniliśmy swoją rolę. Internet, telewizja i prasa to cenne źródło wiedzy, jednak nie dają one możliwości bezpośredniej interakcji pomiędzy prowadzącym, a uczestnikami, te pokazy dają możliwość nawiązania konwersacji z prowadzącymi i zadawania wielu pytań.
Master Class Show to z pewnością dobra lekcja dla kucharzy znajdujących się na początku swojej drogi zawodowej. Czy doświadczeni szefowie kuchni również szukają inspiracji u swoich kolegów „po fachu”?
Oczywiście, szefowie kuchni wciąż szukają inspiracji, jednak okazji do zdobywaniu doświadczeń od kolegów z branży jest niewiele. Targi Polagra Gastro i Master Class Show to świetna ku temu. szansa Dodatkowo w dniu finału Kulinarnego Pucharu Polski będzie możliwość obserwacji na żywo zmagań szefów kuchni w konkursie Black Box. Jury tego konkursu będzie wybrane spośród gości, a liczyć się w nim będą kreatywność i improwizacja, w określonym limicie czasowym.
Głównymi bohaterami projektu są w dużym stopniu twórcy autorskich projektów kulinarnych. Czy to ma być zachęta do szukania własnego, kulinarnego stylu?
Jest to raczej zachęta do znalezienia własnego punktu widzenia i zmiany reguł, ale także sposobność do wejścia „w skórę” innego szefa kuchni. Najlepszym przykładem obrazującym ten punk widzenia jest podejście różnych szefów kuchni do tego samego produktu – możesz dać kilku szefom to samo jajko, a każdy z nich wykona inną, unikalną dla siebie jajecznicę.
Kto, oprócz Sebastiana Krauzowicza, Jarosława Uścińskiego, Patryka Dziamskiego, Józefa Sadkiewicza i Pawła Serafina, pojawi się w tym roku na scenie Master Class Show?
Między innymi Michał Kuter, Rafał Godziemski oraz Stefan i Konrad Birkowie.
Twój przepis na sukces w gastronomii?
Eksperymentowanie, ale najważniejszym jest oryginalność i brak strachu przed tworzeniem i dzieleniem się wiedzą. Wszystko co dobre powraca.
źródło: Kulinarny Puchar Polski