Master Chefs 4 Dogs

Newsy

Master Chefs 4 Dogs

28 października 2014

8 listopada w restauracji Gusto Food&Wine w hotelu Ilonn w Poznaniu rozpocznie się już IV edycja Master Chefs 4 Dogs.

Uczestnicy popularnych, kulinarnych programów telewizyjnych takich jak Hell’s Kitchen, Top Chef, Master Chef spotykają się cyklicznie, aby gotując, wesprzeć najbardziej potrzebujące schroniska w Polsce. Wydarzeniu przyświeca motto: „Nakarm je, a my nakarmimy Ciebie”. W myśl tej idei każdy, kto przyniesie karmę dla zwierząt dostanie dania ugotowane przez celebrytów.

W schroniskach, które wspiera akcja potrzebne jest wszystko. Od materiałów, które mogłyby ocieplić budy dla zwierząt, po leki i środki czystości. Przy tej edycji wszystkie dary zostaną przekazane do schroniska w Śremie.

Podczas ostatniej akcji wsparto przytulisko w Przyborówku – Rusiec. Są to niewielkie schroniska, ale to właśnie one, jak przekonuje pomysłodawca akcji – kucharz Marcin Kaczmarek Pielin – borykają się z największymi problemami.

Warto dodać, że uczestnicy gotują z tych produktów, które dostaną od sponsorów. A sponsorem może zostać każdy producent żywności lub dystrybutor. Organizatorzy nie narzucają firmom sponsorskim formy pomocy, dlatego kucharze muszą wykazać się kreatywnością i z tego co dostaną przygotować menu. Wszyscy kucharze gotują charytatywnie.

Poprzednia akcja odbyła się w czerwcu i spotkała się z dużym zainteresowaniem mieszkańców Poznania. Z licytacji uzbierano 2351 zł. Za te pieniądze organizatorzy zakupili 810k g suchej karmy oraz 4,150 g karmy w puszkach. Poza tym w trakcie imprezy uzbierano 593,15 kg karmy. Łącznie z zakupioną udało się uzbierać 1403,15 kg suchej karmy i 99,885 kg karmy w puszkach. 

W Master Chefs 4 Dogs wezmą udział:

Patrycja Wąsiakowska-Top Chef, obecnie szef kuchni  Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie.

Paweł Kibart-Top Chef, Szef kuchni Sinnet Tenis Club w Warszawie, doradca kulinarny, ekspert w dziedzinie konstruowania diet, na co dzień żywi polskich celebrytów.

Patryk Dziamski – kucharz i doradca kulinarny. Szef kuchni Dziamski Concept Rest.

Arek Klimkiewicz- Hell’s Kitchen, szef kuchni w restauracji „Pieprz i Wanilia restaurant &trawel klub” we Wrocławiu.

Kasia Rajkiewicz- uczestniczka i finalistka pierwszej polskiej edycji Hells Kitchen, pasjonatka gotowania, obecnie odbywa staż w Poznańskiej restauracji Blow Up Hall.

Agata Gawrońska- Jeszcze uczy się w liceum ale uwielbia gotować. Sympatię widzów zdobyła w programie Hell’s Kitchen,

Sylwia Biały- razem z Kasią Rajkiewicz doszła do finału pierwszej polskiej edycji programu Hell’s Kitchen. Prywatnie żona, matka 2 dzieci.

Darek Kuźniak- uczestnik pierwszej edycji programu Top Chef. Zasłyną tam swa niepokornością. Obecnie wraz ze swoją dziewczyną prowadzi restaurację Cyganeria w Grójcu. Przymierza się także do autorskiego programu kulinarnego, który niebawem będzie emitowany na kanale Kuchnia +.

Adrian Feliks- uczestnik programu Top Chef. Prowadzi swoją szkołę gotowania SPOON.

Diana Volokhova- uczestniczka programu telewizyjnego Master Chef, Pochodzi z Armenii, w programie nazywana była specjalistką od ciast i deserów. Obecnie prowadzi swojego kulinarnego bloga smakarmenii.pl.

Dawid Łagowski – szef kuchni Pałacu Mierzęcin.