8 listopada w restauracji Gusto Food&Wine w hotelu Ilonn w Poznaniu rozpocznie się już IV edycja Master Chefs 4 Dogs.
Uczestnicy popularnych, kulinarnych programów telewizyjnych takich jak Hell’s Kitchen, Top Chef, Master Chef spotykają się cyklicznie, aby gotując, wesprzeć najbardziej potrzebujące schroniska w Polsce. Wydarzeniu przyświeca motto: „Nakarm je, a my nakarmimy Ciebie”. W myśl tej idei każdy, kto przyniesie karmę dla zwierząt dostanie dania ugotowane przez celebrytów.
W schroniskach, które wspiera akcja potrzebne jest wszystko. Od materiałów, które mogłyby ocieplić budy dla zwierząt, po leki i środki czystości. Przy tej edycji wszystkie dary zostaną przekazane do schroniska w Śremie.
Podczas ostatniej akcji wsparto przytulisko w Przyborówku – Rusiec. Są to niewielkie schroniska, ale to właśnie one, jak przekonuje pomysłodawca akcji – kucharz Marcin Kaczmarek Pielin – borykają się z największymi problemami.
Warto dodać, że uczestnicy gotują z tych produktów, które dostaną od sponsorów. A sponsorem może zostać każdy producent żywności lub dystrybutor. Organizatorzy nie narzucają firmom sponsorskim formy pomocy, dlatego kucharze muszą wykazać się kreatywnością i z tego co dostaną przygotować menu. Wszyscy kucharze gotują charytatywnie.
Poprzednia akcja odbyła się w czerwcu i spotkała się z dużym zainteresowaniem mieszkańców Poznania. Z licytacji uzbierano 2351 zł. Za te pieniądze organizatorzy zakupili 810k g suchej karmy oraz 4,150 g karmy w puszkach. Poza tym w trakcie imprezy uzbierano 593,15 kg karmy. Łącznie z zakupioną udało się uzbierać 1403,15 kg suchej karmy i 99,885 kg karmy w puszkach.
W Master Chefs 4 Dogs wezmą udział:
Patrycja Wąsiakowska-Top Chef, obecnie szef kuchni Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie.
Paweł Kibart-Top Chef, Szef kuchni Sinnet Tenis Club w Warszawie, doradca kulinarny, ekspert w dziedzinie konstruowania diet, na co dzień żywi polskich celebrytów.
Patryk Dziamski – kucharz i doradca kulinarny. Szef kuchni Dziamski Concept Rest.
Arek Klimkiewicz- Hell’s Kitchen, szef kuchni w restauracji „Pieprz i Wanilia restaurant &trawel klub” we Wrocławiu.
Kasia Rajkiewicz- uczestniczka i finalistka pierwszej polskiej edycji Hells Kitchen, pasjonatka gotowania, obecnie odbywa staż w Poznańskiej restauracji Blow Up Hall.
Agata Gawrońska- Jeszcze uczy się w liceum ale uwielbia gotować. Sympatię widzów zdobyła w programie Hell’s Kitchen,
Sylwia Biały- razem z Kasią Rajkiewicz doszła do finału pierwszej polskiej edycji programu Hell’s Kitchen. Prywatnie żona, matka 2 dzieci.
Darek Kuźniak- uczestnik pierwszej edycji programu Top Chef. Zasłyną tam swa niepokornością. Obecnie wraz ze swoją dziewczyną prowadzi restaurację Cyganeria w Grójcu. Przymierza się także do autorskiego programu kulinarnego, który niebawem będzie emitowany na kanale Kuchnia +.
Adrian Feliks- uczestnik programu Top Chef. Prowadzi swoją szkołę gotowania SPOON.
Diana Volokhova- uczestniczka programu telewizyjnego Master Chef, Pochodzi z Armenii, w programie nazywana była specjalistką od ciast i deserów. Obecnie prowadzi swojego kulinarnego bloga smakarmenii.pl.
Dawid Łagowski – szef kuchni Pałacu Mierzęcin.