7 września na Placu Kolegiackim w Poznaniu odbędzie się XXI edycja jedynej i pierwszej w Europie imprezy kulinarno-charytatywnej dedykowanej bezdomnym zwierzętom ze schronisk. To wyjątkowe wydarzenie od lat łączy świat gastronomii z działalnością charytatywną, angażując najlepszych szefów i szefowe kuchni z całego kraju. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Organizator – Marcin Kaczmarek-Pielin – ponownie zaprasza na spotkanie, które od 21 lat gromadzi wyjątkowych kucharzy o wielkich sercach, niezwykłym talencie i znakomitym poczuciu humoru. W tym jubileuszowym roku, symbolicznie nazywanym “oczkiem”, wszyscy liczą na rekordową zbiórkę karm najwyższej jakości oraz funduszy, które pomogą podopiecznym Schroniska w Gaju.
Goście wydarzenia mogą spodziewać się różnorodnych smaków i potraw – od mięsnych specjałów, przez rybne propozycje, po wykwintne dania roślinne. W towarzystwie doskonałych smaków nie zabraknie także wyśmienitych napojów: orzeźwiających lemoniad, cydrów od Mikołaja Pfeifera oraz wyselekcjonowanych win z zaprzyjaźnionych polskich winnic.
Tradycyjnie do zespołu mistrzów kuchni dołączą młodzi adepci sztuki kulinarnej – po raz trzeci wsparcie zapewni młodzież z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego przy ulicy Warzywnej w Poznaniu. Kulinarne doznania zakończą słodkie desery – zaczynając od wyjątkowych miodów z pasieki BigBee, a kończąc na wypiekach i słodkościach z kawiarni Różowe.
Szczegóły wydarzenia:
Data: 7 września 2025
Godzina: 13:00
Miejsce: Plac Kolegiacki, ogródek Republiki Róż i Hotel Kolegiacki
Cel: wsparcie podopiecznych Schroniska w Gaju
Organizator: Marcin Kaczmarek-Pielin
Gospodarz wydarzenia: Andrzej Gołąbek
Szefowie i szefowe kuchni biorący udział w wydarzeniu:
Marcin Kaczmarek-Pielin, Andrzej Gołąbek, Dawid Wysocki, Maria Szafarkiewicz, Krzysztof Lisiak, Kajetan Buszewicz, Małgosia Wałcerz, Dominik Bielawny, Bartłomiej Witkowski, Sylwia Kwiatkiewicz, Mateusz Masztalerz, Jordan Bach, Adrian Kiersnowski, Patryk Dziamski, Wojtek Rzepecki, Adam Hołoga, Kuba Korczak i Marta Suszka.
oprac. H.Handkowska
źródło: materiały prasowe organizatora