Kto w tym roku zostanie uhonorowany prestiżowymi statuetkami Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”, dowiemy się już 25 września br. w Poznaniu, podczas XXV Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Tak o nagrodzie mówi Mariusz Dąbała, szef kuchni restauracji Carska w Białowieży, laureat Hermesa Kulinarnego 2024 w kategorii „Restauracja”.
Hermes to najwyższe wyróżnienie w naszej branży – prawdziwe „top of the top”. Już sama nominacja była zaszczytem. Ta statuetka to docenienie całego zespołu i potwierdzenie, że nasza praca ma sens. Dla mnie, jako szefa kuchni, stanowi wyjątkową nagrodę.
Przypominamy, że nominacja do Hermesa Kulinarnego nigdy nie wiąże się z jakąkolwiek opłatą. To nagroda wyjątkowa – przyznawana przez dotychczasowych laureatów, którzy sami zostali wcześniej uhonorowani przez kapitułę „Poradnika Restauratora”. Na tym właśnie polega jej prestiż i autentyczność.
HERMES KULINARNY – NOMINACJE:
RESTAURACJA
Belvedere (Warszawa) – Tomasz Łagowski
TU. Restaurant (Poznań) – Filip Cwojdziński
Górecznik (Antonin) – Magdalena Ossowska
Gryfon (Jastarnia) – Piotr Lisakowski
Tygle Gdańskie (Gdańsk) – Michał Stężalski
RESTAURACJA HOTELOWA
Hotel Warszawa, Szóstka (Warszawa) – Dariusz Barański
Hotel Harnaś, Widok (Bukowina Tatrzańska) – Marcin Gruszka
Hotel Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, Searcle (Gdynia) – Przemysław Woźny, Piotr Sójka
Hotel Royal Tulip Warsaw Centre, Mozaika (Warszawa) – Tomasz Koprowski
Hotel Jakubus, Jakubus (Jakubowice) – Marcin Bielec
NOWE POKOLENIE POLSKIEJ GASTRONOMII
Alan Ławrynowicz, Piwna47 Food & Wine Bar (Gdańsk)
Weronika Gurynow, Mugi Izakaya (Warszawa)
Patryk Buchta, Pracownia Smaków (Jełowa)
oprac. H.Handkowska