Mariusz Cygan: Ruszamy z pełnym optymizmem

Newsy

Mariusz Cygan: Ruszamy z pełnym optymizmem

18 maja 2020

Przygotowania do sezonu przebiegają u nas podobnie jak w ubiegłych latach. Część załogi sezonowej mamy już skompletowaną, musimy uzupełnić tylko pewne braki – stwierdza w rozmowie z Poradnikiem Restauratora Mariusz Cygan, szef kuchni Hotel Natura Mazur Resort & Conference Warchały.

W sezonie letnim uruchamiamy nasze punkty sezonowe, oczywiście z wszelkimi zaleceniami co do bezpieczeństwa naszych gości.

Nie do końca możemy przewidzieć jak to lato będzie wyglądało, ale nastawiamy się na to, że więcej osób będzie chciało spędzić urlopy w kraju, stąd też musimy być dobrze na to przygotowani.

Działalność hotelu Natura Mazur Resort & Conference

Hotel przyjmuje gości od 4 maja w trybie reżimu sanitarnego. W pierwszy weekend po ponownym otwarciu mieliśmy dobrą frekwencję gości.
Nasze położenie, czyli bliskość lasów i jezior sprzyja odpoczynkowi na świeżym powietrzu. Większe miasto leży około 15 km od nas, daje to gościom poczucie bezpieczeństwa, ponieważ dookoła nie ma tłumów ludzi.

Warunki bezpieczeństwa sanitarnego

Wprowadziliśmy politykę bezpieczeństwa sanitarnego stworzoną specjalnie pod nasz obiekt, stosując się do generalnych wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego. Wszystkie części wspólne są odpowiednio dezynfekowane, goście mają łatwy dostęp do środków dezynfekujących i maseczek.
W recepcji pojawił się regulamin przebywania w hotelu oraz szyby ochronne.
Nasi pracownicy mocno dbają o ochronę siebie i gości.

Funkcjonowanie restauracji

Do tej pory działaliśmy w systemie room service, goście składają zamówienia na specjalnych blankietach przypisanych tylko do ich pokoi. Stworzyliśmy menu śniadaniowe, dające szeroki wachlarz wyboru.
Popołudniowe menu zmienia się codziennie, co daje nam dużo kreatywności w gotowaniu. Mamy maj więc pojawia się już dużo wiosennych elementów w daniach. Potrawy dostarczane są również do pokoi na konkretną godzinę.
Od 18 maja czyli dzisiaj będziemy mogli już otworzyć naszą restaurację z zachowaniem zaleceń odstępów i wymogów sanitarnych. Dysponujemy dużą powierzchnią użytkową naszych sal restauracyjnych i tarasu, więc możemy przyjąć około 150 osób w jednym czasie.

Mariusz Cygan, szef kuchni Hotel Natura Mazur Resort & Conference Warchały