Marek Przyborek jest nowym mistrzem Polski sommelierów. Pracujący na co dzień w restauracji Northcote w brytyjskim Langho pokonał w finale Mistrzostw Macieja Sokołowskiego z firmy Mielżyński z Poznania oraz Macieja Łyko z restauracji Launceston Place w Londynie. Marek Przyborek zdobył także nagrodę publiczności. W konkursie startowało 20 topowych sommelierów pracujących w Polsce i zagranicą, należących do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich – organizatora Mistrzostw.
Konkurs przeprowadzony 27 maja w hotelu Regent w Warszawie miał dwa etapy. Na zamknięte dla obserwatorów eliminacje składał się test z wiedzy o winie, pisemna degustacja oraz praktyczna część indywidualna. Finał, do którego zakwalifikowały się trzy osoby, odbywał się na scenie przed publicznością. Każdy z finalistów dostawał tę samą pulę zadań teoretycznych, m.in. korektę karty win, a także praktycznych, jak degustacja w ciemno czterech win kalifornijskich: Marimar Torres La Masia Chardonnay Russian River 2014, Ravenswood Old Vine Zinfandel Lodi 2013, Edna Valley Pinot Noir Central Coast 2014 i Ridge Cabernet Sauvignon Estate Santa Cruz 2013. Kandydaci do tytułu mistrza musieli też popisać się umiejętnością obsługi klientów restauracji, dobierając wina do zamawianych dań i doradzając jurorom wcielającym się w role klientów.
Finaliści wykazali się imponującą wiedzą i umiejętnością doboru wina do niebanalnie skomponowanych potraw. „Poziom konkursu jest z roku na rok wyższy, polscy sommelierzy nie odbiegają już w żadnym stopniu od swoich kolegów z krajów o zdecydowanie bardziej rozwiniętej kulturze wina”, powiedział Piotr Kamecki, prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Kamecki podkreślił także, że rywalizacja między uczestnikami mistrzostw jest coraz silniejsza również dlatego, że wzrosło znaczenie tytułu mistrza Polski. Laureaci polskich zawodów stali się liczącymi się graczami międzynarodowymi i sięgają po nagrody w ważnych konkursach zagranicą. Piotr Pietras, zwycięzca dwóch poprzednich edycji Mistrzostw Polski, zdobył kilka tygodni temu srebrny medal na Mistrzostwach Europy Sommelierów.
Celem mistrzostw jest przede wszystkim podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności zawodowych wśród sommelierów w Polsce, a także budowanie świadomości znaczenia wina nie tylko wśród młodych adeptów zawodu, ale również całej branży gastronomicznej i wśród Polaków, dlatego finał jest zawsze otwarty dla publiczności, która przyznaje swoją nagrodę. Sponsorzy ufundowali w tym roku dla gości konkursu atrakcyjne nagrody, zorganizowana została także degustacja win kalifornijskich ze szczepów chardonnay i cabernet sauvignon.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.