Marcin Zawadzki, młody i utalentowany cukiernik ze znanej restauracji La Rotisserie w hotelu Mamaison Le Regina, opracował receptury i przygotował cztery wyjątkowe desery do ekskluzywnej publikacji Wydawnictwa BOSZ pt. „Wykwintne desery polskie”.
Album ten nawiązuje bezpośrednio do wydanej w 2012 r. „Wykwintnej kuchni polskiej”, uhonorowanej trzecią nagrodą w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013. Również tym razem, podobnie jak w przypadku wcześniejszego albumu kulinarnego, patronat nad dziełem objęła pierwsza dama RP, małżonka byłego prezydenta Anna Komorowska, która napisała słowo wstępne otwierające publikację. Napisania historycznego wstępu, pełnego inspirujących ciekawostek na temat polskich słodkich specjałów, podjął się Jan Łoziński.
Na trzystu stronach tej wyjątkowej publikacji znajdują się unikalne i zaskakujące przepisy dwudziestu trzech najlepszych cukierników w Polsce. Marcin Zawadzki, cukiernik z restauracji La Rotisserie, przygotował na tę okazję cztery desery, w tym między innymi parfait z babki drożdżowej z czekoladą i malinami, jabłko z żubrówką, kremem cytrynowym, kawiorem jabłkowym i granitą miętową oraz mus jagodowy z pianą i chutneyem z ciastem drożdżowym.
-Jestem dumny, że mogłem wziąć udział w tak prestiżowym przedsięwzięciu – mówi Marcin Zawadzki. Współpraca z najlepszymi cukiernikami w Polsce jest wspaniałym doświadczeniem i cieszę się, że mogłem być częścią tego zespołu i dzielić się swoimi pomysłami. Mam nadzieję, że czytelnicy zainspirują się do przygotowania własnych, słodkich kreacji kulinarnych.