Kto w tym roku zostanie uhonorowany prestiżowymi statuetkami Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”, dowiemy się już 25 września br. w Poznaniu, podczas XXV Ogólnopolskiego Spotkania Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Tak o nagrodzie mówi Marcin Soból, prezes stowarzyszenia Euro-Toques Polska, laureat Hermesa Kulinarnego 2023 za propagowanie wartości kultury kuchni polskiej.
To dla mnie zaszczyt i podsumowanie wieloletniej pracy. Hermes podkreśla mój wkład w promocję kuchni polskiej i edukację młodych kucharzy. Zajmuje honorowe miejsce wśród moich nagród.
Przypominamy, że nominacja do Hermesa Kulinarnego nigdy nie wiąże się z jakąkolwiek opłatą. To nagroda wyjątkowa – przyznawana przez dotychczasowych laureatów, którzy sami zostali wcześniej uhonorowani przez kapitułę „Poradnika Restauratora”. Na tym właśnie polega jej prestiż i autentyczność.
HERMES KULINARNY – NOMINACJE:
RESTAURACJA
Belvedere (Warszawa) – Tomasz Łagowski
TU. Restaurant (Poznań) – Filip Cwojdziński
Górecznik (Antonin) – Magdalena Ossowska
Gryfon (Jastarnia) – Piotr Lisakowski
Tygle Gdańskie (Gdańsk) – Michał Stężalski
RESTAURACJA HOTELOWA
Hotel Warszawa, Szóstka (Warszawa) – Dariusz Barański
Hotel Harnaś, Widok (Bukowina Tatrzańska) – Marcin Gruszka
Hotel Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, Searcle (Gdynia) – Przemysław Woźny, Piotr Sójka
Hotel Royal Tulip Warsaw Centre, Mozaika (Warszawa) – Tomasz Koprowski
Hotel Jakubus, Jakubus (Jakubowice) – Marcin Bielec
NOWE POKOLENIE POLSKIEJ GASTRONOMII
Alan Ławrynowicz, Piwna47 Food & Wine Bar (Gdańsk)
Weronika Gurynow, Mugi Izakaya (Warszawa)
Patryk Buchta, Pracownia Smaków (Jełowa)
oprac. H.Handkowska