Marcin Soból: Live cooking w gastronomii

Porady

Marcin Soból: Live cooking w gastronomii

Kuchnia przestała być jedynie przykrym obowiązkiem dla wielu z nas, a stała się stylem życia. Czy też sposobem na spędzanie wolnego czasu, motywując jednocześnie do pogłębiania wiedzy na jej temat oraz doskonalenia się w sztuce gotowania. Proces powstawania posiłków przedkłada się ponad finalny efekt, traktując go jednocześnie jak samodzielną atrakcję. Właśnie z tego powodu coraz częściej usłyszeć można termin live cooking. Pojawia się w ofercie wielu dobrych restauracji prowadzonych przez szefów kuchni, spoglądających na Europę Zachodnią i nadchodzące z niej trendy oraz modę na gotowanie na żywo.

Live cooking to nic innego jak włączenie klientów w proces tworzenia dań przyrządzanych przez szefów kuchni. Może ono przyjmować formę warsztatów, dzięki którym osoby postronne pozyskać mogą wiedzę z zakresu kulinariów oraz czynnie uczestniczyć w procesie powstawania posiłków, jednocześnie mając wpływ na ich finalny smak. Zaletą tego typu wydarzeń jest przede wszystkim wiedza, która przekazywana jest przez kuchmistrzów osobom postronnym.

Wszelkie uwagi oraz porady mogą zostać natychmiastowo wypróbowane podczas takich warsztatów.

Inną formą, cieszącą się ogromną popularnością są pokazy kulinarne, które powinny być od początku do końca zaplanowane tak, aby każdy element powstawania potraw był atrakcyjny dla widzów. Często na tego typu eventach klient może spróbować wielu potraw, na co dzień rzadko spotykanych, ponieważ szefowie kuchni prowadzący live cooking prześcigają się w coraz to bardziej wyszukanych pomysłach na wyjątkowe dania.

Bardzo popularne i modne podczas sylwestra czy na różnego rodzaju eventach są stacje tematyczne, na których kucharze szykują dania na oczach naszych gości. Najbardziej popularne to: kuchnia azjatycka, włoska, wegańska czy po prostu siekany tatar.

Live cooking i kolacje degustacyjne obecnie cieszą się dużym powodzeniem wśród gości, zapewniając dodatkową rozrywkę oraz gwarantując świeżość serwowanych potraw. Live cooking wyszedł obecnie poza rynek restauratorski i staje się ciekawą atrakcją podczas wszelkiego rodzaju imprez okolicznościowych, wyjazdów czy też zwyczajnych spotkań z przyjaciółmi.

Wielu kucharzy oraz szefów kuchni oferuje swoje usługi, którzy uświetniają i dodają kolorytu ciekawym wydarzeniom, serwując jednocześnie wyśmienite i świeże posiłki. Wszelkie produkty oraz zastawa stołowa zapewniane są przez samego kucharza, w związku z czym można mieć pewność, że posiłki przygotowane będą z najlepszych składników, a ich podanie będzie wyjątkowo estetyczne.
Można powiedzieć, że live cooking to przedstawienie, gdzie kuchnia i stół stają się sceną, szef kuchni aktorem, a klient widzem. Zazwyczaj to prowadzący szef kuchni dobiera sztućce, talerze oraz miseczki, tak aby były idealnym uzupełnieniem jego zazwyczaj artystycznie podanych dań i deserów. Każdy z nich dąży do tego, by zachwycić klienta i zdobyć miano Chefa.

W dobie rosnącego zainteresowania kuchnią, gotowaniem oraz zdrowym odżywianiem, live cooking jest formą, która zdaje się odpowiedzią na wysokie wymagania odbiorców, zarówno na rynku restauracyjnym, jak i podczas wszelkiego rodzaju wyjazdów i imprez. Rosnący popyt na taką rozrywkę sprawia, że coraz więcej kucharzy i szefów kuchni decyduje się na gotowanie w tej formie.

MARCIN SOBÓL
Prezes Euro-Toques Polska
www.eurotoques.pl
Szef kuchni Catering Tomkaj Gusto

Oprac. red.