Jaki jest Twoim zdaniem sekret kuchni włoskiej?
Dla mnie ważne są trzy elementy, które sprawiają, że włoskie gotowanie jest tak wyjątkowe: prostota, szacunek dla składników i sezonowość. Sekretem jest stosowanie dobrej jakości sezonowych składników i prostota w ich przygotowaniu.
Co najbardziej Cię inspiruje podczas gotowania?
Mam szczęście, że mieszkam w kraju, gdzie każdy składnik ma nieopisany smak, a każdy z nich może mnie zaintrygować czy zainspirować do wypróbowania nowej kombinacji.
Jak rozpoczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?
Kiedy miałem 6 lat, zacząłem pomagać mamie w kuchni i bardzo mi się to spodobało. Potem postanowiłem pójść do szkoły i wykształcić się na profesjonalnego kucharza. Po zakończeniu szkoły, zacząłem podróżować po świecie i kontynuować przygodę z gotowaniem. Sekret to być otwartym na smaki.
Jakie jest twoje ulubione danie kuchni włoskiej?
Lubię gotować wszystko, ale oczywiście uważam, że makaron mam we krwi. Uwielbiam przygotowywać spaghetti z owocami morza. Lubię też przyrządzać posiłki wykorzystując jedynie patelnie, jak np. risotto
Byłeś w Polsce zaangażowany jako czwarty juror najpopularniejszego programu o gotowaniu. Jakie są Twoje wrażenia?
Byłem pozytywnie zaskoczony, potrawy, które próbowałem podczas nagrań do programu były interesujące i dobrze wyważone. Polacy mają fajne wyczucie smaków.
Jaka byłaby Twoja rada dla osób, które chcą rozpocząć przygodę z gotowaniem?
Gotowanie to wspaniała przygoda, ale jeśli chcesz być kucharzem, musisz być gotowy na poświęcenie, musisz być pokorny i otwarty na nowe doświadczenia, kucharz nieustanie się uczy…
Co najbardziej lubisz w Barilla Team?
Barilla jest tworzy rodzinną atmosferę i jestem dumny, że jestem jej częścią.
Marcello Zaccaria od 2001 r. pracuje w firmie Barilla jako szef kuchni w prestiżowej Academia Barilla, gdzie organizuje kursy i współpracuje przy różnych przedsięwzięciach gastronomicznych. Academia Barilla to pierwsze centrum poświęcone rozwojowi i promocji włoskiej kultury gastronomicznej na świecie. Uczestniczy w zespołach badawczo-rozwojowych, badając i opracowując nowe produkty firmy. Z zamiłowania do gotowania i cukiernictwa Marcello pracował w różnych włoskich i zagranicznych restauracjach, od Toskanii po Szwajcarię. Miał doświadczenie zawodowe w Japonii, w słynnej sieci restauracji. Jest członkiem Federazione Italiana Cuochi (Włoska Federacja Szefów Kuchni). Bierze udział w różnych programach telewizyjnych „Masterchef Dubai, Masterchef Gr, Masterchef RO, Junior Masterchef Finland, Topchef itp …” Jest ambasadorem kuchni włoskiej na świecie.