Manor House SPA jedynym w Polsce hotelem przyjaznym alergikom ze znakiem jakości ECARF

Hotele

Manor House SPA jedynym w Polsce hotelem przyjaznym alergikom ze znakiem jakości ECARF

Mazowiecki kompleks hotelowy Manor House SPA**** Pałac Odrowążów***** ponownie przeszedł audyt Europejskiego Centrum Badań Alergii i utrzymał międzynarodowy certyfikat ECARF „Hotel przyjazny dla osób z alergiami”.

Hotel Manor House SPA – Najlepszy Hotel SPA w Polsce w 2023 r. – już po raz piąty pozytywnie przeszedł audyt ECARF. Tym samym otrzymał na kolejne dwa lata certyfikat wraz z prestiżowym znakiem jakości i tytułem: „Hotel przyjazny dla osób z alergiami”. Jest to ogromne wyróżnienie, bowiem Manor House SPA jako jedyny hotel w Polsce spełnia obecnie rygorystyczne wymogi tej międzynarodowy certyfikacji, która potwierdza najwyższy standard usług i obsługi, zarówno od pod kątem oferty hotelowej, jak i gastronomicznej oraz indywidualnego podejścia do potrzeb osób, które zmagają się z problemem alergii.

Alergia jest dziś tak powszechną przypadłością, że jest nazywana chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Wg badań już nawet co czwarty mieszkaniec Polski obserwuje u siebie objawy alergii. Mogą wystąpić one z różnym nasileniem i w różnych wieku, a lista alergenów ciągle się wydłuża. Naukowcy podają, że każdy z nas jest obciążony 10% ryzykiem wystąpienia alergii, a że zależy nam na komforcie wszystkich naszych Gości, już od 2015 r. tworzymy warunki sprzyjające specyficznym potrzebom osób z alergiami. Są to specjalnie przygotowane i wyposażone pokoje, kosmetyki i środki czystości, wentylacja czy certyfikowane filtry w odkurzaczach. Jest to także dedykowana alergikom oferta gastronomiczna – od stosowania specjalnych procedur w kuchni, przez możliwości wykluczenia lub zamienienia danego produktu, po przygotowywanie po wcześniejszym zamówieniu posiłków pod indywidualne potrzeby osoby z alergią. – tłumaczy Dorota Tokarska, Dyrektor Marketingu hotelu Manor House SPA.

Pokoje

Aby spełnić restrykcyjne zalecenia weryfikacji Europejskiego Centrum Badań Alergii (ECARF), Manor House SPA w części hotelowej wyodrębnił pokoje w budynku Term Zamkowych, które przygotowano z myślą o specyficznych potrzebach osób z alergiami (podłogi z egzotycznego drewna, okna umożliwiające wentylację i zewnętrznie kontrolowany system klimatyzacji oraz specjalne wyposażenie pokoi: oczyszczające jonizatory powietrza, jonizujące lampy solne, poduszki z łuską gryczaną, antyalergiczne pokrowce na materace, kołdry, poduszki i bawełniana pościel). Ponadto linia hypoalergicznych, wegańskich i bezzapachowych kosmetyków pielęgnacyjnych w łazienkach oraz brak zielonych roślin, dywanów i wykładzin dywanowych. Co ważne, pokoje przyjazne dla alergików są odseparowane od pokoi dla Gości, którzy przyjeżdżają ze zwierzętami (inny budynek).

Gastronomia

Jeśli chodzi o część gastronomiczną, audytorzy potwierdzili, że w hotelowej kuchni potrawy są pakowane, przechowywane i przygotowywane w sposób wykluczający kontakt z alergenami (produkty, naczynia i przybory kuchenne, odrębne stanowiska pracy). W menu znajduje się wykaz alergenów w poszczególnych potrawach. A w kuchni jest dostępna żywność alternatywna, np.: makarony z pszenicy durum bez jajek, kasze, ryż, ziemniaki, mleko bez laktozy, sojowe, kokosowe, owsiane i migdałowe, pieczywo bezglutenowe, musli i chleb bez orzechów, orzeszków ziemnych oraz migdałów dostępne na śniadanie, wywar warzywny bez selera czy desery bez nabiału, jajek i orzechów, np. sorbety. Pracownicy Manor House SPA odbyli także szkolenie ECARF.

Woda ożywiana

 Jako że hotel Manor House SPA od początku swojego istnienia promuje holistyczną filozofię, stawia się tu na naturalne, bezpieczne i ekologiczne metody (zabiegi SPA, kąpiele, masaże, terapie energetyczne) i dba o środowisko naturalne, m.in. poprzez stosowanie produktów regionalnych (ograniczanie długich transportów), wegańskich i BIO (np. tłoczone na zimno soki z okolicznych sadów, jaja od kur z wolnego wybiegu z lokalnej fermy drobiu), ograniczenie plastiku i segregację odpadów czy naturalne metody utrzymania parku. Co istotne, w całym kompleksie stosowana jest woda ożywiana metodami Grandera i dr. Keshego. Jej walory cenią bardzo Goście, zwłaszcza Ci, borykający się z alergiami. Ponadto podnosi walory smakowe dań i napojów, dlatego jest serwowana także w hotelowej w restauracji, gdzie na jej bazie przygotowywane są napoje i wszystkie potrawy.