19 września br. w warszawskim studiu kulinarnym CookUp odbył się finał konkursu „Zostań Mistrzem Wołowiny QMP”.
W finałowym gotowaniu na żywo udział wzięło pięciu uczestników, których przepisy na danie z wołowiny QMP uzyskały najwięcej głosów internautów w pierwszym etapie konkursu. Tytuł Mistrza Wołowiny QMP zdobył Krzysztof Zieliński z Warszawy, który przygotował gulasz po irlandzku z wykorzystaniem certyfikowanej tuszy wołowej. Drugie miejsce wywalczył Jan Zabelski z Łodzi przygotowując stek z sosem śliwkowym własnego pomysłu. Trzecie miejsce przypadło natomiast Izabeli Mateńka ze Stanina, która przygotowała pikantną zupę gulaszową z ziołowymi kluseczkami
Finaliści przygotowywali swoje popisowe dania pod bacznym okiem jury, któremu przewodniczył Grzegorz Łapanowski, ekspert kulinarny programu „QMP – wołowina zawsze dobra”. Wybierając laureatów konkursu jury oceniało smak dania, estetykę wykonania oraz zaserwowania dania, oryginalność przepisu, a także poziom opanowania technik kulinarnych.
Wszyscy laureaci otrzymali wysokiej klasy akcesoria kuchenne, które pomogą im rozwijać talent kulinarny. Konkurs „Zostań Mistrzem Wołowiny QMP” odbył się w ramach trzyletniego programu informacyjnego „QMP – wołowina zawsze dobra”. Konkurs skierowany był do wszystkich pasjonatów gotowania, którzy kulinarne szlify zdobywali dotąd w domowej kuchni. Pierwszy etap konkursu przebiegał na stronie www.kochamwolowine.pl, gdzie uczestnicy mogli zgłaszać swoje propozycje przepisów na dania z wołowiny. Następnie internauci oddając głosy na najlepsze propozycje dań wybrali pięciu uczestników finału, którzy zmierzyli się ze sobą podczas cooking show.