Uliczna knajpka w Mexico City – Tacos El Califa de León, która działa od 50 lat, zdobyła gwiazdkę Michelin. Lokal ma niespełna 3 m2 i w menu znajdują się tylko cztery pozycje.
Szef kuchni Arturo Rivera Martínez w Taquería El Califa de León od co najmniej dwóch dekad, otrzymał słynną białą kurtkę szefa kuchni podczas wydawania swoich popularnych tacos.
Sekretem jest prostota naszego taco – mówi Arturo Rivera Martínez , szef kuchni, którego słowa przytacza Associated Press. I dodał: – Ma tylko tortillę, czerwony lub zielony sos i to wszystko. No i kluczowa jest jakość mięsa.
Taquería nieprzerwanie słynie z taco Gaonera, które swoją nazwę zyskało na cześć meksykańskiego torreadora Rodolfo Gaony.
Ta taqueria może i jest skromna, z wystarczającą ilością miejsca dla garstki gości stojących przy ladzie, ale jej dzieło, taco Gaonera, jest wyjątkowe – napisano w oświadczeniu na stronie internetowej przewodnika Michelin.
Źródło: Business Insider