Kurczak zagrodowy lub kukurydziany – to były główne produkty do wykorzystania w przygotowywanym daniu. Można było użyć jednego z nich albo obu. Do tego produkty regionalne: suska sechlońska, jabłko łąckie, bundz lub bryndza podhalańska (do wyboru). W daniu musiały się pojawić również: obwarzanek krakowski, chleb prądnicki, kiełbasa piaszczańska, czosnek galicyjski lub głąbik krakowski (do wyboru).
– Poziom jest wysoki i bardzo mnie to cieszy. Pomysł na ten konkurs miałem w głowie już dawno i wreszcie udało się go zrealizować. Jest to impreza podsumowująca wszystkie konkursy w małopolskich szkołach gastronomicznych, które Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników objęło patronatem merytorycznym w roku szkolnym 2018/2019. Przyznaliśmy też „dziką kartę” dla szkoły spoza Małopolski, której konkursom też patronujemy. Dlatego swoją reprezentantkę ma na konkursie uczennica z Wisły – mówił Marcin Polus, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
W Akademii Inspiracji Makro ośmiu młodych kucharzy miało 120 minut, by przygotować dania, które zachwycą jurorów. Potyczki konkursowe były oceniane przez trzy niezależne jury: jury techniczne składające się z członków Stowarzyszenia Małopolskich kucharzy i Cukierników i gościa specjalnego Jakuba Steuermark, jury degustacyjne również składające się z członków SMKiC oraz jury koneserów (firmy wspierające oraz partnerzy SMKiC).
Oto laureaci 1. Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych:
• I miejsce – Dominika Dzidek z Wielozadaniowego Zespołu Szkół z Zatora
• II miejsce – Nikola Kubaczka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Wisły
• III miejsce – Krystian Kluczkiewicz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Krakowa
• Wyróżnienie – Kacper Mąka z Małopolskiej Szkoły Gościnności z Myślenic.
Gotowali również: Szymon Szczygieł z Małopolskiej Szkoły Gościnności, Izabella Święszek z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 z Krakowa, Wiktoria Rzok z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini oraz Konrad Zymuła z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Tarnowa.
Patronat honorowy nad konkursem objął prezydent Krakowa Jacek Majchrowski oraz Krakowska Kongregacja Kupiecka. Patronat medialny objął Poradnik Restauratora oraz Gazeta Krakowska. Partnerem wydarzenia było Makro.