Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Newsy

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

25 marca 2013

1-3 marca br.  odbyła się już XIV edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych pod hasłem „Gotuj z pasją i fantazją”. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować dwie potrawy. Pierwsza musiała powstać z karpia zatorskiego, natomiast drugie danie było dowolne.  Pierwsze miejsce zdobyła Elżbieta Stopa z Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach (roladki z karpia nadziewane daktylami w towarzystwie sosów z rodzynek i limonki oraz zakąska zimna Pierś z kaczki nadziewana filetem z kurczaka i szpinakiem w sosie z wiśni i porzeczki). Drugie miejsce przypadło  Mateuszowi Nowokuńskiemu z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 (fileciki z karpia na piasku z orzeszków ziemnych z szyjkami rakowymi oraz knel z indyka na sałatce ogórkowej w trzech smakach), a trzecie  Małgorzacie Wesołowskiej z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie (karp zawijany ze śliwką z pierożkami nadziewanymi kapustą i fasolą z kremem z zielonego groszku oraz parfait z podrobów drobiowych podany na toskańskim crostini. Członkami jury podczas konkursu byli członkowie Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników: Marcin Polus, Arek Ślusarenko, Artur Kiciński, Artur Kochański, Leszek Kawa, Darek Wójciciki, Małgorzata Łabuz, Kazimiera Staszel, Marcin Płaskonka, Marcin Socha, Michał Henzel, Sebastian Szrom, Piotr Rydz, Bartosz Kwiatkowski, Michał Gigiel i Robert Żmuda.