1-3 marca br. odbędzie się już po raz czternasty w Zespole Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tegoroczna edycja będzie przebiegała pod hasłem “Gotuję z pasją i fantazją”.
Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy, wyrabianie poczucia estetyki i piękna.
Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie – os. Złotej Jesieni 16 we współpracy z Klubem Szefów Kuchni, Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów- Konfraternia Master Bartenderów i Agencją Rynku Rolnego-Oddział Terenowy w Krakowie oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.
Z inicjatywy Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pana Bogusława Wiśniewskiego szkoła nawiązała współpracę ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia, reprezentowanym przez Pana Prezesa Franciszka Sałaciaka. W ramach nawiązanego porozumienia „DOLINA KARPIA” wesprze nas w organizacji XIV Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, dostarczając strategiczny produkt – karpia zatorskiego, który będzie głównym surowcem potrawy obowiązkowej tegorocznej edycji „Gotuj z pasją i fantazją” dla przyszłych adeptów sztuki kulinarnej.
Patronat honorowy nad konkursem objęli:
Wojewoda Małoplski – Jerzy Miller
Marszałek Województwa Małopolskiego – Marek Sowa
Prezydent Miasta Krakowa – Jacek Majchrowski
Małopolski Kurator Oświaty – Aleksander Palczewski
Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej – Wiesław Jopek