Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Newsy

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

28 marca 2011

5 marca br. już po raz dwunasty w murach Zespołu Szkół Gastronomicznych nr.1 w Nowej Hucie odbył się Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. W szranki konkursowe w tej edycji stanęło 35 szkół z całej Polski oraz 3 ekipy m.in. z Norymbergii, Słowacji i Francji. Tematem konkursu była przystawka zimna – „Specjalności regionalne”. Pierwsze miejsce zajęło danie Alberta Kempys z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielsko-Biała – -mus z białej czekolady z galaretką z grzanego wina w towarzystwie sosu wiśniowego i terrina z bażanta z kozim serem i orzechami włoskimi, owijana boczkiem, na podstawie z puree z soczewicy w asyście dressingu pieprzowego. Drugie miejsce przypadło Marcinowi Gryń z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych z Żywca za danie – polędwiczka wieprzowa nadziewana borowikami na Carpaccio z oscypka i sosem z Rukli i gruszka gotowana w białym winie z chipsami z oscypka na musie z maliny. A trzecie Katarzynie Gałuszce z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju za danie – przysmak gajowego w koszulkach z włoskiej kapusty wyłożony na marchewkowym runie podany z fantazyjnymi kulkami i zakropione jesiennym sosem i hrabianka Amelia. Patronat merytoryczny nad konkursem objęło Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.