Już od dzisiaj Starbucks zaprasza swoich klientów do odkrywania nowych niezwykłych smaków. W tym roku na jesieni po raz pierwszy w naszej ofercie pojawi się słodki napój kawowy, Crème Brûlée Macchiato, oraz kawa ziarnista Anniversary Blend, stworzona w 1996 roku dla uczczenia obchodów 25-lecia działalności firmy.
We wrześniu i październiku goście Starbucks będą mogli spróbować zupełnie nowej kawy, Crème Brûlée Macchiato. Inspiracją do jej stworzenia był popularny francuski deser, Crème Brûlée, czyli krem z jajek i śmietany, pokryty warstwą skarmelizowanego cukru. Ten wyjątkowy napój podajemy z syropem Crème Brûlée oraz polewą z ciemnego karmelu. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników intensywnych, słodkich przyjemności. Kawa Crème Brûlée Macchiato dostępna jest zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także w postaci napoju miksowanego z lodem jako Crème Brûlée Frappuccino, serwowane dodatkowo z bitą śmietaną.
– Kończy się lato, na dworze robi się chłodniej, a dni są coraz krótsze. Wraz z nadejściem jesieni chętniej spędzamy czas w kawiarniach, spotykając się z przyjaciółmi czy relaksując przy kubku ulubionej kawy. Małe, słodkie przyjemności, takie jak Crème Brûlée Macchiato, przygotowane przez Starbucks na tę porę roku, z pewnością pozytywnie wpłyną na nasz nastrój, zwłaszcza, gdy za oknem jest szaro i pochmurno. Na cieplejsze dni polecamy natomiast nasz nowy napój w wersji na zimno lub Frappuccino – powiedziała Agnieszka Kozłowska, Starbucks Brand Manager na rynek Europy Środkowo-Wschodniej.
Na najbliższe dwa miesiące przygotowaliśmy dla naszych klientów jeszcze jedną wyjątkową niespodziankę. Jest nią mieszanka Anniversary Blend, po raz pierwszy wprowadzona na rynek jesienią 1996 roku, w 25. rocznicę rozpoczęcia działalności Starbucks. Anniversary Blend powstała na bazie najbardziej lubianych przez naszych klientów kaw ziarnistych pochodzących z regionu Azji i Pacyfiku, dodatkowo wzbogaconych o sezonowaną kawę indonezyjską. Ziarna wykorzystywane do jej przygotowania poddawane są obróbce metodą mokrą i pół-mokrą. Kawę Anniversary Blend cechuje niska kwasowość oraz niezwykle intensywny aromat i smak z nutami ziołowymi. Obecność sezonowanych ziaren z Sumatry nadaje jej dodatkowo posmak przypraw korzennych. Kawa ta świetnie komponuje się z płatkami owsianymi, cynamonem, syropem klonowym oraz masłem.
– Przez cały 2011 rok Starbucks w sposób szczególny nawiązuje do swoich korzeni ze względu na obchody 40. urodzin firmy. Na wiosnę nasi goście mogli spróbować mieszanki Tribute Blend, stworzonej specjalnie na tę okazję, natomiast na jesieni postanowiliśmy zaproponować im kawę Anniversary Blend, przygotowaną 15 lat temu dla uczczenia obchodów naszej 25. rocznicy. Również nowe wzory kubków termicznych i ceramicznych, dostępnych w naszych kawiarniach we wrześniu i październiku, nawiązują swoim wzornictwem do historii Starbucks – dodała Agnieszka Kozłowska.