Mąka pszenna tortowa EXTRA typ 405 ceniona jest przede wszystkim za lekkość, miałkość i niezawodność przy wypieku. Najlepsza do wyrobów cukierniczych jak torty, biszkopty, ciasta, a także makarony, kluski czy pierogi. Dzięki bardzo drobnej, aksamitnej konsystencji i jasnej barwie – wypieki będą po prostu idealne.
Numer podany na mące oznacza typ mąki, czyli określa ilość substancji mineralnych (tzw. popiołu). Im większa liczba podana na opakowaniu, tym więcej znajdziemy w mące tzw. okrywy owocowo-nasiennej ziarna.
Typ mąki to pozostałość popiołu w procentach, pomnożona przez 1000. Co dokładnie oznaczają te liczby? Przykładowo, typ 405 określa zawartość 0,405%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Im w mące jest większy udział okrywy owocowo-nasiennej, tym ten procent jest większy i wzrasta wartość odżywcza wypieków.
Materiał zewnętrzny