Mąka na chałkę z linii „Domowa Piekarnia”

Mąka na chałkę z linii „Domowa Piekarnia”

04 października 2018

Tak jak w przypadku wszystkich drożdżowych wypieków, tak i w przypadku chałki kluczem dobrego ciasta jest wybór odpowiedniej mąki. W linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice znajdziemy specjalną mąkę do chałki, z którą przygotujemy pachnące, delikatne wypieki.

Mąka na chałkę Typ 500 charakteryzuje się niższą zawartością popiołu oraz glutenu od innych typów mąk pszennych. Dzięki temu gotowa chałka ma delikatny i puszysty, jasny miękisz oraz zachowuje dłużej świeżość i aromat domowego wypieku. Dodatkowo na opakowaniu możemy znaleźć sprawdzony przepis.

Wybierając składniki do przygotowywania wypieków, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na ich jakość. Źle dobrana mąka może być przyczyną kulinarnych niepowodzeń – niewyrośniętego ciasta, powstawania zakalców czy braku charakterystycznego, świeżego aromatu po wyjęciu z piekarnika. Mąki z Młyna Jaczkowice w 2012 r. zostały wyróżnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a program „Doceń Polskie”, którym zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością, wyróżnił mąki Młyna Jaczkowice mianem „Top Produktu”. Pszenica używana do produkcji mąki na chałkę z linii „Domowa piekarnia” pochodzi od lokalnych rolników, gwarantuje uzyskanie najlepszego jakościowo produktu, dzięki któremu unikniemy kulinarnych rozczarowań i z powodzeniem przygotujemy nawet najbardziej wymagające wypieki.

Młyn Jaczkowice położony jest na Dolnym Śląsku, w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych ziem Dolnego Śląska i Opolszczyzny. Urodzajne gleby, łagodne zimy i ciepłe lata powodują, że to tutaj dojrzewają najlepsze odmiany pszenicy, z których tworzy się najlepsze jakościowo mąki. Mąka na chałkę z Młyna Jaczkowice to niezawodny składnik kuchni, w której nie brakuje smakoszy domowych wypieków.