Co kryje się za hasłem International interchange?
International interchange to międzynarodowa formuła konferencji Made For Restaurant, której ambicją jest otwieranie naszego rynku – praktyków i miłośników gastronomii – na świat, najlepsze zagraniczne idee, relacje, pomysły, kulturę pracy.
Tematem przewodnim wydarzenia będą „Innowacje w gastronomii – biznes czy prowokacja?”, prezentowane z różnych, międzynarodowych perspektyw. Całości dopełniać będzie perspektywa polskich ekspertów (restauratorów, szefów kuchni, naukowców oraz producentów) analizujących, w jaki sposób globalizacja wpływa na kształt lokalnego rynku, który powinien z ofertą dostosowywać się do międzynarodowych standardów i wymogów.
Jak będzie wyglądał program konferencji?
Uczestnicy Made For Restaurant będą mieli do dyspozycji dwie strefy i dwie perspektywy – biznesu i inspiracji. W każdej z nich poruszane będą tematy bliskie przedsiębiorcom i pracownikom, działającym w branży HoReCa oraz fanów doświadczeń restauracyjnych.
Strefa inspiracji to eksperci z różnych stron świata, dzielący się swoją wiedzą i doświadczeniami. Wśród nich:
Charles Spence (Wielka Brytania) – autor książki Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu.
Dymitr Borysow (Ukraina) – jeden z najbardziej znanych, innowacyjnych oraz odpowiedzialnych społecznie biznesmenów Ukrainy
Dalad Kambhu (Niemcy) – urodzona w Stanach Zjednoczonych i wychowana w Bangkoku szefowa kuchni i właścicielka gwiazdkowej restauracji Kin Dee w Berlinie
Diego Prado (Hiszpania) – hiszpański szef kuchni i ekspert kulinarny w dziedzinie fermentacji
Michel Moran (Francja/Polska) – Francuz od lat związany z Polską i restauracją Bistro de Paris
Cristian Gadau (Włochy) i Joanna Ślusarczyk (Polska), przedstawiciele The Best Chef – internetowej społeczności najlepszych szefów kuchni
Niko Slavnic (Słowenia), CEO InYourPocket City Guides oraz dyrektor projektu The Slovenia Restaurant Awards,
Ciprian Nicolescu (Rumunia), szef kuchni z Rumunii, który swoją karierę rozpoczął 28 lat temu, dużą jej część budując w Stanach Zjednoczonych i Londynie.
Wśród tematów: innowacyjne podejście do fermentacji, gastrofizyka, innowacje w dziedzinach takich jak high tech, ewolucja “digitalowego” Gościa restauracji, a także siła social mediów w pozyskiwaniu międzynarodowych klientów. Oprócz tego duża dawka kwestii społecznych – nowa rola i odpowiedzialność szefa kuchni za nawyki żywieniowe, a także gastronomia jako przestrzeń pełna tolerancji, w której brak miejsca na rasizm czy seksizm. Polską perspektywę innowacji w gastronomii zaprezentują Krzysztof Kaliciński (Akademia im. Leona Koźmińskiego) oraz Marcin Wajda (Winterhalter).
Strefa biznesu to prelekcje i warsztaty prowadzone przez partnerów biznesowych konferencji. Swoje eksperckie doświadczenie, wypracowane na rynku HORECA przez długie lata, prelegenci pokażą w tematach takich jak: water pairing (Tomasz Kolecki, Żywiec Zdrój), innowacje w świecie win (Adam Drozdowski, Wine Direct) oraz neuromarketing (Jacek Pogorzelski, BlueFox oraz Emilia Pożarowszczyk, Skarby Serowara).
Na koniec dnia Partner Organizacyjny Centrum Praskie Koneser zaprosi uczestników do dalszego networkingu podczas degustacji w przestrzeni licznych restauracji znajdujących się na terenie obiektu.
Dla kogo jest Made For Restaurant w Warszawie?
Agnieszka Małkiewicz, Prezes FOR Solutions, organizatorka wydarzenia: Chcemy spojrzeć na naszą branżę szerzej, z różnych perspektyw: szans jakie daje gospodarce, wyzwań z jakimi się boryka oraz przyjemności jakie przynosi hedonistom. Podczas warszawskiej edycji wychodzimy poza biznesową formułę spotkania. Już niebawem będziemy ujawniać pełen program wydarzenia: warsztaty, prezentacje z eksperymentami, degustacje i wieczorne atrakcje stworzone wspólnie z przestrzenią Konesera, który staje się bardzo ważnym miejscem na kulinarnej mapie Warszawy, łącząc wiele konceptów restauracyjnych.
Monika Piwońska, Dyrektor Komercyjna Centrum Praskiego Koneser: Centrum Praskie Koneser, i jego jedyna w swoim rodzaju – w skali miasta i regionu – strefa restauracyjna i barowa, to miejsce idealnie dopasowane do potrzeb uczestników konferencji Made For Restaurant. W sercu starej Pragi, w nowym lifestylowym centrum Warszawy, znajdującym się na terenie XIX-wiecznej fabryki wódek, mamy blisko 20 lokali oferujących dania kuchni z całego świata. Serwują je restauratorzy z wieloletnim doświadczeniem, zatrudniający uzdolnionych i nagradzanych szefów kuchni. Karty dań, wnętrza, architektura całego kompleksu – to wszystko stanowi o wyjątkowości oferty Konesera. Jestem pewna, że uczestnicy konferencji docenią walory tego miejsca.
Kto za tym stoi?
Partnerami merytorycznymi wydarzenia są Akademia Leona Koźmińskiego, Guest Experience Think Tank Academy oraz Instytut Kulinarny Transgourmet.
Niebywałe grono ekspertów z Polski i zagranicy, którzy przyjęli zaproszenie MFR zaprezentują wiedzę i edukacyjne poczucie misji. Miejmy nadzieję, że formuła będzie rozwijać się z każdym rokiem, tak jak lokalne edycje spotkań Made For Restaurant, które w ubiegłym roku dostały nagrodę najlepszych wydarzeń gastronomicznych w branży.
Do 2 października obowiązuje najniższa cena biletów, dlatego już teraz warto zarejestrować się na wydarzenie.
Program, lista ekspertów oraz bilety dostępne są na stronie: https://forsolutions.pl/konferencja-gastronomiczna-made-for-restaurant-warszawa-11-2019/