Made FOR Restaurant w Sopocie – program

Aktualności

Made FOR Restaurant w Sopocie – program

14 października 2025

18 listopada w Hotelu Radisson Blu Sopot spotka się ponad 500 restauratorów, szefów kuchni, managerów i dostawców HoReCa z całej Polski, by wspólnie odpowiedzieć na pytanie, w jakim kierunku zmierza polska gastronomia w 2026 r. Po części konferencyjnej uczestnicy wezmą udział w After Party w restauracji L’Entre Villes. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

INTERNAL POWER – siła, która buduje biznes od środka

Tegoroczny motyw konferencji podkreśla, że trwały rozwój gastronomii nie wynika z chwilowych trendów, ale z odpowiednio zbudowanej strategii, kompetentnych zespołów, spójnych wartości i świadomego wykorzystania technologii.

Premiera Raportu MADE FOR Restaurant 2025/2026

Konferencję otworzy prezentacja najnowszego Badania i Raportu MADE FOR Restaurant, prezentującego realne oczekiwania polskich gości gastronomicznych. To jedno z najważniejszych narzędzi strategicznych dla restauratorów planujących rozwój w 2026 roku. Wyniki – oparte na analizie opinii tysiąca konsumentów – omówią Monika Mościbrodzka i Agata Tkaczyk (ARC Rynek i Opinia).

Gość specjalny: prof. Charles Spence (Oxford University)

Kulminacją programu będzie pierwszy w Polsce występ prof. Charlesa Spence’a, światowej sławy badacza multisensoryki, autora bestsellerów „Gastrofizyka” i „Digital Dining”. Naukowiec pokaże, jak technologia wpływa na odbiór jedzenia oraz jak restauracje mogą wykorzystać ten efekt w praktyce.

Agenda pełna konkretów: od konceptów po mental power

Wśród wystąpień znalazły się m.in.:

CONCEPT & BUSINESS STORE 2025/2026 – fast lecture Gawła Czajki („Cały Gaweł”) we współpracy z Małgorzatą Muraszko („Trójmiejska Miejscówka”)

INTERNAL POWER w praktyce – case studies od Vininova, Acala (sparkling tea), Glovo i SUPA

Biznesowy blok inspiracyjny:

Łukasz Wichłacz (Coffeedesk) – jak przekładać światowe trendy kawowe na zysk

Robert Padiasek (SCM / MONIN) – boom na soft drinki bezalkoholowe

GoPOS – jak zbudować operacyjny ekosystem All-in-One

MENTAL POWER – o odporności psychicznej liderów opowie Ola Batko (Liebherr) z udziałem Mateusza Sucheckiego, restauratorów i hotelarzy

Wielkie kulinarne show i debaty 

„Digital / Taste / Reality” – sceniczna matryca menu przyszłości autorstwa Oli Gerlach i czołowych szefów kuchni, m.in. Rafała Lorenca, Jacka Koprowskiego, Radosława Janickiego

Panele o inwestycjach i zapleczu operacyjnym: od otwierania nowych konceptów po temat odpadów i unijnych regulacji – „INTERNAL POWER czy INTERNAL PROBLEM?”

MADE Tank – interaktywna strefa testów biznesowych

Kreatywny podwieczorek BLUGRASS (Kościuk & Gębala)

Grande Finale

Ogłoszenie TOP 10 Restauratorów MADE FOR Restaurant (kategoria Evergreen)

Wybór Restauratora Publiczności

After Party w L’Entre Villes – gospodarz: Barbara Markiewicz, restauratorka z rekomendacją Michelin

Głos organizatorów

Agnieszka Małkiewicz, organizatorka MADE FOR Restaurant: Konferencja w Sopocie będzie przestrzenią do rozmowy o realnych szansach i barierach branży. Chcemy wspólnie wypracować rozwiązania, które pozwolą restauratorom działać odważniej i bardziej świadomie.

Magdalena Czarzyńska-Jachim, prezydentka Sopotu: Sopot to dziś nie tylko destynacja turystyczna, ale również kulinarna. Wierzę, że ta konferencja zaowocuje konkretnymi inicjatywami dla rozwoju polskiej gastronomii.

WARUNKI UCZESTNICTWA W KONFERENCJI

Dla właścicieli i pracowników lokali gastronomicznych i firm cateringowych oraz akredytowanych mediów udział jest bezpłatny – obowiązuje wcześniejsza REJESTRACJA.

Dla producentów i dostawców dla branży HORECA wydarzenie jest biletowane.

Liczba miejsc ograniczona – ZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ!

Rejestracja: https://madeforrestaurant.pl/madeforrestaurant-sopot-2025/.

Oprac. H.Handkowska

Źródło: biuro prasowe MADE FOR Restaurant