Maciej Regulski dołączył do zespołu Cechownia w Gliwicach

Aktualności

Maciej Regulski dołączył do zespołu Cechownia w Gliwicach

01 grudnia 2022

Zwycięzca zeszłorocznej, 10 edycji programu MasterChef Polska – Maciej Regulski – dołączył do zespołu nowo otwartej restauracji Cechownia w Gliwicach.

O wyjątkowych zdolnościach kulinarnych Maćka przekonywała jurorka programu Magda Gessler: – Taka nieprawdopodobna ilość talentu w jednym człowieku zdarza się bardzo rzadko. Nam się zdarzyła – szczerze – pierwszy raz od 10 lat.

Mimo młodego wieku i podjęcia decyzji o studiach na Politechnice Śląskiej, Regulski już od dłuższego czas chciał pracować w zawodzie kucharza. Po sukcesie w MasterChefie szkolił się w restauracji ARCO by Paco Pérez w Gdańsku, odbył także staż gastronomiczny w trzygwiazdkowej restauracji w Hiszpanii, notowanej w przewodniku Michelin.

Fascynuje go kuchnia dalekowschodnia. Czy w nowym miejscu pracy będzie mógł pójść właśnie w tę stronę? Restauracja Cechownia to miejsce kulinarnych zaskoczeń, podążające w kierunku nowych trendów, ale i – również przez umiejscowienie – zachowujące tradycję. Restauracja mieści się bowiem w odnowionej przestrzeni starej cechowni na terenie Nowych Gliwic – zrewitalizowanego kompleksu budynków dawnej Kopalni Węgla Kamiennego Gliwice.

Grupę doświadczonych kucharzy restauracji Cechownia prowadzi Daniel Trzemżalski – head chef dający duże pole do rozwoju kreatywności. Jak sam mówi, zależy mu na tym, by kuchnia oddychała, nie poddawała się schematom, a żyła dzięki różnym osobom, z różną historią i doświadczeniem. Jest tu zatem sporo miejsca na wymyślanie i komponowanie własnych dań.