Maciej Kobylański dołączył do finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2017

Wydarzenia

Maciej Kobylański dołączył do finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2017

12 czerwca 2017

9 czerwca w Pałacu Tłokinia odbył się kolejny konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski – Wielkopolski Kucharz Roku – konkurs im. Rafała Jelewskiego. Do rywalizacji stanęło dwunastu kucharzy. W tym roku zadaniem konkursowym było przygotowanie dania, w którym obowiązkowymi składnikami były: gęsina – dowolny element, podroby z gęsi – dowolny element, kolorowa fasolka, rabarbar.
 
Uczestników konkursu oceniało profesjonalne Jury w składzie: Marcin Budynek – Przewodniczący Jury oraz Julia Komp –  najmłodsza szefowa kuchni odznaczona gwiazdką Michelin, Magdalena Ossowska, Marcin Szukaj, Paweł Oszczyk i Paweł Rozmiarek – jedyny w historii dwukrotny zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski.

Najwyższe noty za przygotowane danie otrzymał Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów. Zwycięzca otrzymał tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2017, liczne nagrody, a przede wszystkim nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2017.

Na kolejnych miejscach uplasowali się: Dawid Bielawski – Hotel Edison Restauracja LUMIÈRE – Baranowo (2.miejsce) oraz  Bartosz Fabiś z PURO Hotels NIFTY No.20 w  Poznaniu (3. miejsce).

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.