Zwycięzcy konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” odebrali swoją nagrodę główną. Uczniowie z Przodkowa przygotowali posiłek dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej, a także dla Jej gości – przybyłych na spotkanie z okazji 45-lecia Orderu Uśmiechu.
W finale pierwszej edycji warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, organizowanej przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska, Agata Kaszuba i Grzegorz Miotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (woj. pomorskie) zdobyli wyjątkową nagrodę – możliwość przygotowania posiłku dla Pierwszej Damy. W kuchni Belwederu przyrządzili dania serwowane na lunch Małżonce Prezydenta RP oraz członkom Kapituły Orderu Uśmiechu, której przewodniczy Rzecznik Praw Dziecka i Kawalerom Orderu Uśmiechu. Posiłek został przygotowany zgodnie z recepturą zwycięskiego menu.
– Na przystawkę uczniowie podali gomółkę twarogowo-chrzanową na karmelizowanym buraku ćwikłowym. Smażone piersi z gołębia z czekoladowym purée z soczewicy, z musem z kapusty włoskiej i koperku na gałązce koperku były daniem głównym. Na deser uczniowie zaproponowali lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym, podane w chrupkich foremkach, udekorowane kaszubską truskawką – mówi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynator projektu. – Było to niezwykłe połączenie tradycji z nowoczesnością, które z pewnością zaskoczyło smakiem wszystkich gości – dodaje.
Podczas finału pierwszej edycji projektu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” o zwycięstwo w konkursie kulinarnym walczyły szkoły gastronomiczne z pięciu województw. Laureaci pierwszych trzech miejsc zyskali możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanych i doświadczonych szefów kuchni.
Kolejna edycja warsztatów odbyła się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”. Tym razem skierowana została do uczniów ze szkół gastronomicznych z województw: kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, podlaskiego, podkarpackiego i zachodniopomorskiego. Tegoroczny konkurs kulinarny organizuje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Youth. Jego finał odbędzie się 15 grudnia br. w Warszawie. Projekt jest współfinansowany ze środków UE.