Łukasz Konik: Nowe stowarzyszenie na kulinarnej mapie Polski

Aktualności

Łukasz Konik: Nowe stowarzyszenie na kulinarnej mapie Polski

19 marca 2019

Minęło już parę tygodni od oficjalnego podania do wiadomości informacji o powstaniu nowego Stowarzyszenia. Teraz czas na konkrety. Myślą przewodnią wszystkich założycieli oraz członków było, jest i będzie transparentność w finansach poprzez wglądowe raporty. To tutaj chcemy pokazać, że zarząd i członkowie nie będą czerpać korzyści materialnych, jak i finansowych z tytułu przynależności do Polskiej Inicjatywy Kulinarnej (PIK).

Jednym z głównych celów postawionych przez zarząd jest edukacja młodego pokolenia. Każdy z nas wcześniej zajmował się tym na mniejszą bądź większą skalę. Teraz intensywniej chcemy wykorzystać swoją wiedzę i doświadczenie, by wspierać teoretycznie i praktycznie młodych adeptów sztuki kulinarnej. Obecnie jesteśmy na etapie wybierania szkół gastronomicznych, by objąć je patronatem. Znani szefowie kuchni będą prowadzić szkolenia i warsztaty kulinarne, wykorzystując produkty trudno dostępne dla przeciętnego ucznia.

Ponadto Stowarzyszenie ukierunkowane jest na promocję naszych rodzimych produktów i producentów w Polsce, jak i poza granicami.

Będziemy również działać charytatywnie. W niedługim czasie planujemy organizację kolacji dobroczynnej na rzecz pomocy naszemu koledze cukiernikowi, który potrzebuje wsparcia na rehabilitację swoich dzieci.

Planujemy również objąć patronatem wiele konkursów dla profesjonalistów oraz przyszłych adeptów sztuki kulinarnej – to nasz codzienny obowiązek. Aktualnie pracujemy nad przygotowaniem konkursu kulinarnego – Kulinarny Grand Prix Juniorów, który będzie podsumowaniem 10 konkursów zorganizowanych w szkołach gastronomicznych. Kolejny projekt to tzw. długofalowa akcja „Oddaj Fartucha”.

Jedna z firm, która szyje profesjonalne fartuchy gastronomiczne wychodzi z pomysłem ponownego wykorzystania kitli i bluz kucharskich. Pozbawione logotypów i nazwisk szefów, trafiać będą do szkół gastronomicznych. Zatem drodzy kucharze, szefowie kuchni, zbieramy niepotrzebne kitle, fartuchy, zapaski i czekamy na hasło, gdzie i kiedy będziemy je wysyłać.

Znalezienie się w finale Bocuse d’Or w Lyonie to dla wielu kucharzy wielkie marzenie. Dlatego PIK angażuje się w przygotowanie i promocję w organizacji polskiej selekcji. Niektórzy z nas znają ten smak emocji, bo na co dzień działają w Academy Bocuse d’Or Poland, a czego efektem była organizacja polskiej strefy Have a Taste of Poland podczas wielkiego finału w Lyonie.

Zaproszenie wysłane przez zarząd Bocuse d’Or Poland było dla nas zaszczytem. Obowiązkiem było taki gest przyjąć dla dobra i rozwoju polskich szefów kuchni za granicami, dlatego też na przełomie tego roku jeszcze bardziej zaakcentujemy udział Polskiej Inicjatywy Kulinarnej na gastronomicznej mapie Polski.

To tak pokrótce o celach i najbliższych pomysłach stowarzyszenia. Obserwując branżę gastronomiczną w Polsce, której jesteśmy częścią wiemy, że naszym zadaniem jest również wpływanie na jej rozwój i kształt. Dlatego zależy nam bardzo na łączeniu branży, a nie jej dzieleniu. Byśmy zaczęli doceniać to co mamy i gdzie jesteśmy, a przestali oceniać. I my w PiK-u będziemy w tej kwestii działać pełną parą. Zatem ten rok zapowiada się owocnie. Liczę na to, że wiele osób dołączy do PIK chcąc wesprzeć swoim doświadczeniem nasze działania i pomysły. Zapraszamy wszystkich związanych z szeroko pojętą gastronomią, której dobro leży na sercu.

ŁUKASZ KONIK
prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej
www.polskainicjatywakulinarna.pl
vice prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland,
kucharz, autor książki kulinarnej „Gastronomia Molekularna