Łukasz Konik kucharzem Stali Gorzów

Newsy

Łukasz Konik kucharzem Stali Gorzów

26 kwietnia 2012

Łukasz Konik dołączy w tym roku do Teamu Stali Gorzów. Zadaniem kucharza będzie przygotowywanie posiłków opartych o indywidualną dietę dla każdego z żużlowców.

Ponieważ Łukasz Konik uznawany jest za innowacyjnego, prestiżowego oraz wyznaczającego nowe trendy kucharza, doskonale wpasuje się w zespół gorzowskiej Stali.

Poniżej przedstawiamy ulubione danie Tomasz Golloba wg Łukasza Konik.  

Pierś z kaczki z glazurowaną marchewką, z buraczkiem z sosem śliwkowym  

Składniki na 1 porcję: Pierś z kaczki 0,250 kg, Marchew 0,100 kg, Burak czerwony 0,1 kg, Tymianek,  Sól morska, Świeżo mielony pieprz, Wino czerwone 0,150 ml, Śliwka suszona 0,05 kg,  Miód spadziowy 2 łyżki, Masło 0,1 kg,  

Pierś z kaczki przyprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pozostawiamy w chłodne miejsce na około 6-8 h.  Następnie pierś z kaczki smażymy bez dodatku tłuszczu,  najpierw od strony skóry przez około 5 minut z każdej strony.     Marchew kroimy w słupki, gotujemy al dente. Na koniec dodajemy około 2 łyżek masła.    Buraka kroimy na małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody, przyprawiamy solą i pieprzem.   Sos śliwkowy: Czerwone wino wlewamy do rondla, dodajemy miód. Gotujemy tak długo aż objętość spadnie o połowę. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.