Łukasz Konik dołączy w tym roku do Teamu Stali Gorzów. Zadaniem kucharza będzie przygotowywanie posiłków opartych o indywidualną dietę dla każdego z żużlowców.
Ponieważ Łukasz Konik uznawany jest za innowacyjnego, prestiżowego oraz wyznaczającego nowe trendy kucharza, doskonale wpasuje się w zespół gorzowskiej Stali.
Poniżej przedstawiamy ulubione danie Tomasz Golloba wg Łukasza Konik.
Pierś z kaczki z glazurowaną marchewką, z buraczkiem z sosem śliwkowym
Składniki na 1 porcję: Pierś z kaczki 0,250 kg, Marchew 0,100 kg, Burak czerwony 0,1 kg, Tymianek, Sól morska, Świeżo mielony pieprz, Wino czerwone 0,150 ml, Śliwka suszona 0,05 kg, Miód spadziowy 2 łyżki, Masło 0,1 kg,
Pierś z kaczki przyprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pozostawiamy w chłodne miejsce na około 6-8 h. Następnie pierś z kaczki smażymy bez dodatku tłuszczu, najpierw od strony skóry przez około 5 minut z każdej strony. Marchew kroimy w słupki, gotujemy al dente. Na koniec dodajemy około 2 łyżek masła. Buraka kroimy na małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Sos śliwkowy: Czerwone wino wlewamy do rondla, dodajemy miód. Gotujemy tak długo aż objętość spadnie o połowę. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.