21 – 22 października w Lublinie odbyła się 14. edycja konkursu Lubelskie Smaki 2017 pod hasłem „Kuchnia polska”. Organizatorami tego wydarzenia był Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego oraz Stowarzyszenie Lubelskich Kucharzy. Konkurs ten miał charakter ogólnopolski. Skierowany był do zawodowych kucharzy oraz młodzieży kształcącej się w zawodzie kucharza.
W kategorii uczniowie do konkursu przystąpili przedstawiciele 8 szkół gastronomicznych:
Zespół Szkół Nr 5 im. Jana Pawła II TGH z Lublina,
Technikum ZDZ im. K. K. Baczyńskiego z Białej Podlaski
Branżowa Szkoła I stopnia im. K. K. Baczyńskiego z Oddziałami Zasadniczej Szkoły Zawodowej Biała Podlaska,
Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli,
Branżowa Szkoła I stopnia Zakład Doskonalenia Zawodowego z Lublina,
Technikum „Lider” w Lublinie reprezentacja 2 zespołów, Zespół szkół im. M. Kopernika w Bełżycach,
I Prywatne Technikum Hotelarskie w Zamościu.
Konkurs w/w kategorii oceniało Jury w składzie: Jarosław Sak (przewodniczący jury), Jacek Jakubczak, Agnieszka Filiks, Barbara Fatyga, Marcin Sikora.
Pierwsze miejsce wywalczył Bartłomiej Obara i Daniel Babiarz z Technikum Lider w Lublinie za przygotowanie zupy rybnej, pierożka, chipsa ze skóry, marchwi i pietruszki oraz polędwicy wieprzowej, jarzębiny, kaszy gryczanej.
Na drugim miejscu uplasował się Arkadiusz Woźniak i Grzegorz Królik także z Technikum Lider w Lublinie, a na tzrecim Magda Pastusiak i Bartłomiej Morawski z Zespołu Szkół Nr 5 im. Jana Pawła II TGH w Lublinie.
Do konkursu w kategorii profesjonaliści zgłosiło się 5 restauracji z województwa lubelskiego:
Hotel Wieniawski z Lublina,
Restauracja Kuźnia z Lublina,
Bon Appetit z Dominowa k./Lublina,
Restauracja ECO Hotel Agit z Lublina
Restauracja Lawendowy Dworek z Lublina.
Dania oceniało jury w składzie: Waldemar Hołówka (przewodniczący jury), Wojciech Harapkiewicz, Piotr Huszcz, Marcin Sikora, Andrzej Rudziński.
Jury postanowiło przyznać pierwsze miejsce Łukaszowi Łobejko i Michałowi Lewandowskiemu z restauracji Kuźnia w Lublinie za przygotowanie consomme z karpia, pora i sera białego oraz combru z jelenia, prażynki z kaszy gryczanej, konfitura z jarzębiny, purre z pasternaku i jabłka oraz mech z pietruszki.
Drugie miejsce przypadło Grzegorzowi Jurka i Łukaszowi Drzazgi z restauracji Bon Bppetit w z Dominowie za przygotowanie bulionu rybnego z pierożkami z karpia z twarogiem i czarnuszką, blanszowanymi warzywami oraz combru z jelenia z sosem jarzębiny podany z kaszą gryczaną oraz jarmużem.
A trzecie Karolowi Milanowskiemu i Danielowi Wasilewiczowi z hotelu Wieniawski w Lublinie za przygotowanie consomme selerowe z uszkami z wędzonego karpia i twarogu oraz combru z jelenia z kaszy gryczanej, puree z gruszki i jarzębiny z sosem czekoladowym i marynowanymi marchewkami.