Pracownicy lubelskiej restauracji 16 Stołów, laureaci konkursu Dilmah Polish Real High Tea Challenge 2016, wrócili ze Sri Lanki, gdzie zgłębiali swoją wiedzę na temat herbaty i jej parzenia. Wiedzę i doświadczenie zdobyte w miejscu upraw najwyższej jakości herbat, będą wykorzystywać w swojej restauracji na lubelskiej starówce.
Zwycięzcy Lublinianie, przez pięć dni zgłębiali arkana herbacianej sztuki pod okiem jednego z największych autorytetów w tej dziedzinie – Merrill Joseph Fernando – założyciela marki Dilmah oraz jego synów. Najważniejszym punktem warsztatów było szkolenie z zakresu parzenia perfekcyjnej herbaty, poznanie tajników łączenia jedzenia i napojów z dodatkiem herbaty oraz sztuki jej profilowania na nasze zmysły – wzroku, powonienia i smaku, w celu wykształcenia umiejętności wyczucia tekstury, smaku i zapachu. Najwyższy poziom merytoryczny szkolenia potwierdza certyfikacja WACS – Światowej Federacji Szefów Kuchni zrzeszającej blisko 10 milionów szefów na całym świecie i będącej jedną z najbardziej uznanych instytucji edukacyjnych w światowej gastronomii.
– Szczególnie ciekawe były warsztaty, na których poznawaliśmy tajniki testowania serów z dobranymi do niego herbatami. Pomysł na początku wydawał się niecodzienny, bardzo innowacyjny, ale był strzałem w dziesiątkę. Aromaty, które zyskiwały sery dzięki herbacie i na odwrót były dla nas niezwykłym doświadczeniem smakowym. Wiedzę, którą zdobyliśmy chcemy wykorzystywać na co dzień w naszej restauracji – mówi Piotr Kwiatosz, współwłaściciel oraz szef kuchni restauracji 16 Stołów
Konkurs zaininicjowany w 2007 roku, dziś jest organizowany w 15 krajach i polega na zaprezentowaniu oryginalnej i nowoczesnej interpretacji idealnego połączenia jedzenia z napojem, których kluczowym składnikiem jest herbata. Każdy z zespołów był odpowiedzialny za przygotowanie i zaserwowanie Jurorom klasycznie zaparzonej herbaty, trzech drinków; na bazie herbaty oraz kilku autorskich przekąsek dopasowanych do poszczególnych napojów. Wytworzone specjalności oceniało Jury w międzynarodowym składzie: Dilhan C. Fernando (szef Dilmah, kiper, inicjator wielu projektów, m.in. School of Tea i Real High Tea), Kurt Scheller (Mistrz Kulinarny), Jarosław Uściński (Prezes SSKiC, szef kuchni restauracji Moonsfera), Robert Schinkel (holenderski tea-mixologist).