ŁOSOŚ PIECZONY POD KRUSZONKĄ
Składniki:
600 g fileta z łososia
100 g bułki tartej
70 g masła
100 ml białego wina
2 łyżki suszonej natki pietruszki z czosnkiem marki Kamis
1-2 łyżki miodu gryczanego
kilka płatków suszonego czosnku
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Filet z łososia oczyść umyj i osusz. Podziel na porcje. Przypraw solą i czarnym pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i zapiekaj rybę 6-7 minut. Bułkę tartą podpraż na maśle na złoty kolor. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj i przełoż do miski. Przypraw solą i pieprzem. Miód połącz z winem. Każdą porcję upieczonego łososia polej obficie sosem winno-miodowym i obsyp kruszonką. Na wierzch ułóż po kilka płatków suszonego czosnku. Podawaj z ryżem jaśminowym, kaszą jaglaną lub słodkimi ziemniakami.