Łosoś pieczony pod kruszonką

Łosoś pieczony pod kruszonką

30 kwietnia 2014

ŁOSOŚ PIECZONY POD KRUSZONKĄ

 

Składniki:

600 g fileta z łososia

100 g bułki tartej

70 g masła

100 ml białego wina

2 łyżki suszonej natki pietruszki z czosnkiem marki Kamis

1-2 łyżki miodu gryczanego

kilka płatków suszonego czosnku

sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Filet z łososia oczyść umyj i osusz. Podziel na porcje. Przypraw solą i czarnym pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i zapiekaj rybę 6-7 minut. Bułkę tartą podpraż na maśle na złoty kolor. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj i przełoż do miski. Przypraw solą i pieprzem. Miód połącz z winem. Każdą porcję upieczonego łososia polej obficie sosem winno-miodowym i obsyp kruszonką. Na wierzch ułóż po kilka płatków suszonego czosnku. Podawaj z ryżem jaśminowym, kaszą jaglaną lub słodkimi ziemniakami.