14-16 października Międzynarodowe Targi Łódzkie zapraszają na IV edycję Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD, najważniejszą krajową imprezę dedykowaną żywności ekologicznej i naturalnej. Oficjalnym partnerem targów jest Grupa IFOAM EU, europejska struktura Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego, a patronat honorowy nad wydarzeniem objął m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Udział w targach potwierdziło blisko 200 wystawców z Polski i zagranicy. Są wśród nich: producenci, przetwórcy i dystrybutorzy certyfikowanej żywności ekologicznej, żywności naturalnej, nisko przetworzonej, bezglutenowej i sojowej, sklepy i hurtownie z produktami ekologicznymi, gospodarstwa ekologiczne, producenci marynat, świeżych ziół i przypraw.
Produkty tradycyjne i regionalne będą prezentowane na stoiskach Urzędów Marszałkowskich oraz uczestników Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych Tygiel Smaków. Odbędzie się też prezentacja Smaki Regionalnych Piw w ramach której zaprezentują się lokalne, małe browary oferujące piwa będące alternatywą dla produktów koncernowych.
W ramach imprezy odbędzie się szereg wydarzeń o charakterze B2B mających na celu budowanie przewagi konkurencyjnej uczestników rynku produktów ekologicznych. Podczas międzynarodowej konferencji „Ekologiczne Przetwórstwo Żywności – Poprawa Jakości oraz Ochrona Środowiska” specjaliści będą m.in. próbowali wypracować zalecenia dla rozwoju europejskiego przetwórstwa i jakości żywności ekologicznej, a ramach panelu BIOBIZNES FORUM poruszone zostaną tematy z komunikacja w eko-biznesie.
W tym roku, po raz trzeci podczas NATURA FOOD, wręczone zostaną nagrody w branżowych konkursach organizowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poznamy również laureatów Konkursu o ZŁOTY MEDAL NATURA FOOD na najlepszy produkt tegorocznej edycji imprezy.
Na targach odbędzie się szereg spotkań i warsztatów o charakterze edukacyjnym. Podczas konferencji JAK POSTAJE BIO znajdziemy odpowiedź na najczęściej zadawane pytania : Jak i gdzie powstaje żywność ekologiczna? O czym pamiętają ekologiczni przetwórcy i jakich zasad przestrzegają? Co decyduje o jakości produktów BIO? Do najmłodszych kierowane są natomiast spotkania “Wiem, co jem” i warsztaty artystyczne.
Targi NATURA FOOD to także święto wszystkich smakoszy. Odbędą się na liczne warsztaty, laboratoria, konkursy i pokazy dedykowane miłośnikom dobrego smaku. Nowością będą warsztaty dla restauratorów i konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych, poświęcone wykorzystaniu produktów tradycyjnych w menu restauracyjnym; prowadzi je Adam Chrząstowski, członek Fundacji Klub Szefów Kuchni, patron merytoryczny działań kulinarnych podczas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej. Na targach spotkamy także sławy polskiej gastronomii – m.in. Jerzego Pasikowskiego, Rafała Targosza, Grzegorza Łapanowskiego, Carlosa Gonzaleza Tejerę, Giena Mientkiewicza, Zbyszka Kmiecia.
Szczegółowy program i informacje: www.naturafood.pl