Mistrzostwa odbyły się 19-21 tycznia w Rimini. Startowało dwanaście ekip m.in.: z Argentyny, Francji, Hiszpanii, Japonii, Kolumbii, Malezji, Meksyku, Niemiec, Singapuru, Węgier, Włoch, a także z Polski.
Wyniki:
1. Włochy
2. Japonia
3. Argentyna
4. Francja
5. Polska
6. Hiszpania
Polska reprezentacja
Skład:
Aleksandra Sowa-Trzebińska (team manager, juror)
Michał Wiśniewski (szef cukierni Hotel Haffner w Sopocie, kapitan)
Grzegorz Radajewicz (Cukiernia Sowa)
Maciej Pięta (Cukiernia Kachliccy)
Robert Burkat (Ice Team)
Trener: Paweł Małecki (Cukiernia Sowa).
Kategoria: przystawka:
3 różne smaki narzucone w wyniku losowania:
Kompresowany pomidor w rozmarynie i w czosnku, galaretka z consome pomidorowego, konfiruta pomidorowa z anyżem i lodami parmezanowymi z nutą rozmarynu i odrobiną soli.
Jagnięcina w sosie demi-glace jagnięcym z wędzoną solą i lodami parmezanowymi.
Galaretka z selera, jabłka z mięta, granita z natki selera i pietruszki oraz sandaczem kompresowanym z suszonymi jabłkami, syropem klonowym i pieczonym czosnkiem i lodami parmezanowymi.
Kategoria deser lodowy w pucharku szklanym:
Sos herbaciany, podwójnie patrzony
Aksamitna, czekoladowa pianka
Intensywnie pisacjowe, prawdziwie włoskie semifreddo
Chips z karmelizowanej trzciny cukrowej
Puszyste lody mango z nadzieniem Variegato Arabeschi Nocciolate Pre Gel
Spaghetti jabłkowe z nutką mięty
Lody o smaku orzeźwiającego Mojito
Lody z prawdziwej wanilii
Ozdoba z masy cygaretkowej i jadalnych płatków złota.
Kategoria dekorowany pojemnik z lodami:
lody czekoladowo-malinowe – deserowa czekolada, polskie maliny oraz malinowa czekolada od Valrhona.