Live Cooking – Bydgoszcz

Newsy

Live Cooking – Bydgoszcz

24 kwietnia 2012

21 kwietnia br. w Bydgoszczy, w restauracji Pod Aniołami,  odbyła się III edycja Live Cooking. Tym razem  serwowana była kuchnia tajska. Była to niebywała okazja, aby skosztować tradycyjnych azjatyckich dań w nowoczesnej aranżacji, z zastosowaniem technik kuchni molekularnej. Nowością jest fakt, iż goście mogli na żywo obserwować pracę kucharzy – Jeana Bosa, Adama Kowalewskiego oraz Lari Yugai, gościa specjalnego tego wydarzenia.  Lari pochodzi z wyspy Sachalin, Japonia-Korea, a od 1999 roku mieszka w Polsce. Dla Lari gotowanie to hobby, na codzień natomiast zajmuje się akupresurą oraz modelowaniem twarzy.

Trójka pasjonatów kuchni, zaprezentowała:

Przystawki: Chiński makaron z pikantnym łososiem, Makaron z mieloną polędwicą wołową i sosem pomidorowym

Zupa:Tajska zupa z krewetkami i makaronem, z grzybkami shiitake i kolendrą

Dania ciepłe: Zielone fettuccine z łososiem i pieczoną papryką, Wontony z krewetkami, Wieprzowina po chińsku, Udka w glazurze brzoskwiniowej

Desery: Panna cotta z zieloną herbatą, Sernik z zieloną herbatą na spodzie z białej czekolady

Dodatki: Surówka z marchewki, Surówka z bakłażana, Surówka z buraków, Surówka z kapusty pekińskiej, Sałatka z kiełków, Wątróbka drobiowa z ryżem, Kasza z Soi mun, Placki ryżowe, Ogórek kiszony smażony

Nad całością czuwał Dyrektor Diecezji Bydgoskiej, ks. Wojciech Przybyła.

Pierogarnia Pod Aniołami w Bydgoszczy prowadzona przez Caritas do menu wpisała kuchnie świata. Raz w miesiącu dla smakoszy będzie gotował kulinarny mistrz świata Jean Bos. Dochody zostaną przeznaczone na odbudowę dworku w Olszewce, gdzie powstanie centrum dla dzieci z autyzmem. „Live Cooking”, to impreza cykliczna, odbywa się w każdą trzecią sobotę w miesiącu.

Następna  edycja odbędzie się 19 maja, na którą mistrzowie kuchni zapraszają na kuchnię hiszpańską. Wszystkich smakoszy wyśmienitej kuchni, wszystkich, którzy chcą  pomóc  dzieciom chorym na autyzm, serdecznie zapraszamy!!!