Lipcowy numer „Poradnika Restauratora” już w dystrybucji

Aktualności

Lipcowy numer „Poradnika Restauratora” już w dystrybucji

Papierowe wydanie „Poradnika Restauratora”, cieszącego się największym zasięgiem czytelniczym, wiarygodnością i opiniotwórczością wśród pism gastronomicznych – według Stowarzyszeń Kulinarnych (marzec 2025) – właśnie trafia do przedstawicieli branży HoReCa w całym kraju.

Jak co roku, redakcja sprawdziła, jak gastronomia przygotowuje się na najbardziej intensywny okres sezonu letniego. Odwiedziliśmy Sopot i Zakopane, by przekonać się, na ile wciąż aktualne są mity o tzw. „paragonach grozy”. Nasze obserwacje nie pozostawiają wątpliwości: polska gastronomia staje się coraz bardziej świadoma, przejrzysta i otwarta na dialog z gośćmi.

W aktualnym wydaniu polecamy wywiad z Kacprem Sawoniem, szefem kuchni restauracji Gustaw we Wrocławiu. Rozmawiamy o jego podejściu do sezonowości, pracy zespołowej oraz nieustannego doskonalenia warsztatu. Podejmujemy również trudne, ale niezwykle ważne tematy: stres, wypalenie zawodowe i rotację pracowników – wyzwania, które nie znikają nawet w szczycie sezonu, a wymagają mądrych i przemyślanych decyzji.

Nie zabrakło także porcji letnich inspiracji — słodkich, lodowych i pełnych świeżości propozycji, które pomogą odświeżyć kartę i pozytywnie zaskoczyć gości.

Jak zawsze zapraszamy też do lektury naszych stałych działów: Nowości oraz Kadr.

Miłej lektury – i do zobaczenia w świecie HoReCa!