Linie Emirates podały na pokładzie swoich samolotów ponad 20 tysięcy wegańskich posiłków w styczniu – miesiącu znanym wśród wegan na całym świecie jako „Veganuary”. Pod wpływem międzynarodowej inicjatywy zachęcającej do przejścia na dietę roślinną – szczególnie z początkiem roku – liczba zamówień wegańskich posiłków na pokładzie wzrosła w tym miesiącu o ponad 40%.
Linie Emirates oferują posiłki dla każdego, w tym specjalne menu uwzględniające zalecenia medyczne i przekonania religijne, przygotowane przez zespół dietetyków i kucharzy. Potrawy wegańskie są trzecim najczęstszym wyborem pasażerów w klasie ekonomicznej wśród posiłków specjalnych. W zeszłym miesiącu linie Emirates zdobyły tytuł najlepszej linii lotniczej dla wegan w plebiscycie przeprowadzonym wśród pasażerów przez magazyn Vegan News.
Przewoźnik ma w swojej ofercie przeszło 170 wegańskich przepisów. Zespół dietetyków i kucharzy Emirates przyrządza wyjątkowe potrawy z najświeższych warzyw i unikalnych zbóż. Linie, które słyną z dań inspirowanych kuchnią regionalną, przygotowują posiłki wegańskie na bazie specjałów popularnych w miejscowościach, do których latają. Wśród nich znajdują się grzybowe ravioli, warzywny tadżin z kaszą kuskus czy ragoût z batatów, soczewicy i szpinaku podawane z brązowym ryżem gotowanym na parze. Dania obiadowe uzupełnia wyjątkowy wybór apetycznych wegańskich deserów takich jak parfait limonkowe z musem daktylowo-cytrusowym, wilgotny tort czekoladowy czy budyń z nasion chia.
Posiłki wegańskie oraz inne posiłki specjalne są dostępne na wszystkich trasach obsługiwanych przez Emirates i we wszystkich klasach rezerwacyjnych. Można zamówić je do 24 godzin przed odlotem. Wszystkie menu pokładowe są zmieniane raz w miesiącu.
Ponadto przewoźnik oferuje imponujący wybór serów. Aby każdy pasażer mógł znaleźć coś dla siebie, w kwietniu zeszłego roku na pokładzie pojawiły się sery wegańskie. Do tej pory linie Emirates podały 18 ton sera z orzechów.
Pasażerowie, którzy nie przepadają za dietą roślinną, mogą wybrać spośród standardowych dań przygotowywanych przez uznanych szefów kuchni. Linie podają około 110 milionów posiłków rocznie, przygotowując pyszne potrawy z taką samą dbałością o szczegóły dla pasażerów klas pierwszej, biznes i ekonomicznej. Przewoźnik obsługujący rocznie ponad 55 milionów pasażerów podróżujących do 140 miast na sześciu kontynentach jak nikt inny rozpoznaje globalne trendy kulinarne, serwując kuchnię inspirowaną regionalnymi potrawami na pokładzie największej na świecie latającej restauracji.