Lin z warzywami w cieście filo

Lin z warzywami w cieście filo

21 grudnia 2012

LIN Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FILO

Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Concordia Taste w Poznaniu

Składniki: (4 osoby)

800 g filetów z lina

80 g ciasta filo

Biała cebula

Czerwona cebula

Jedna – dwie cukinie

Papryka czerwona i żółta

800 g pieczarek

100 ml śmietany do gotowania 20%

100 g masła

Olej do głębokiego smażenia

Oliwa z oliwek

Świeży rozmaryn

Jedno białko

Pieprz cytrynowy

Sól do smaku

Przygotowanie:

Zaczynamy od sosu, który będzie się redukował, podczas gdy my zajmiemy się warzywami i rybą. Białą cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maślę z oliwą z oliwek i pokrojonymi pieczarkami. Podlewamy śmietaną i redukujemy do 1/3 objętości. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem do smaku i miksujemy na jednolitą masę.

Pozostałe warzywa, czyli cebulę czerwoną, cukinię, paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z rozmarynem. Następnie warzywa zawijamy w ciasto filo, smarujemy białkiem i pieczemy przez 5 min w temperaturze 180  ̊̊̊̊̊̊C

Teraz czas na lina. Doprawiamy go solą i pieprzem cytrynowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160  ̊̊̊̊̊̊C przez 10 min.

Gotowego lina podajemy z warzywami i przygotowanym sosem pieczarkowym.