LIN Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FILO
Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Concordia Taste w Poznaniu
Składniki: (4 osoby)
800 g filetów z lina
80 g ciasta filo
Biała cebula
Czerwona cebula
Jedna – dwie cukinie
Papryka czerwona i żółta
800 g pieczarek
100 ml śmietany do gotowania 20%
100 g masła
Olej do głębokiego smażenia
Oliwa z oliwek
Świeży rozmaryn
Jedno białko
Pieprz cytrynowy
Sól do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu, który będzie się redukował, podczas gdy my zajmiemy się warzywami i rybą. Białą cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maślę z oliwą z oliwek i pokrojonymi pieczarkami. Podlewamy śmietaną i redukujemy do 1/3 objętości. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem do smaku i miksujemy na jednolitą masę.
Pozostałe warzywa, czyli cebulę czerwoną, cukinię, paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z rozmarynem. Następnie warzywa zawijamy w ciasto filo, smarujemy białkiem i pieczemy przez 5 min w temperaturze 180 ̊̊̊̊̊̊C
Teraz czas na lina. Doprawiamy go solą i pieprzem cytrynowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 ̊̊̊̊̊̊C przez 10 min.
Gotowego lina podajemy z warzywami i przygotowanym sosem pieczarkowym.