16. edycja Master Chefs 4 Dogs, która odbyła się na terenie Nocnego Targu Towarzyskiego w Poznaniu zakończyła się ogromnym sukcesem. Organizatorem i pomysłodawcą MC4D jest Marcin Kaczmarek-Pielin.
Jak zawsze do udziału w imprezie zostali zaproszeni najlepsi szefowie kuchni i kucharze w kraju o największych sercach m.in.: Tomasz Jakubiak, Maciej Piątek, Andrzej Gołąbek, Ivo Violante, Klaudia Budny, Artur Kokoszka czy Justyna Połeć.
Kucharze raczyli wszystkich przybyłych gości potrawami specjalnie przygotowanymi z tej okazji. Odwiedzający Targ mogli również skosztować pierwsze w Polsce charytatywne piwo stworzone z komitywy MC4D i Ułan Browar, a także zakupić wszelakie, psie i kocie akcesoria i smakołyki.
Ponadto odbył się konkurs jedzenia na czas giczy wołowej, a na deser serwowano słodkości od Manufaktura Tortów i Ciast – Monika Ławniczak i Łukasza Wawrzyniaka. Nie mogło zabraknąć zimnych i orzeźwiających napojów i sorbetów, które jak zawsze serwował Adam Hołoga z Grupy Molekularnej oraz Marek Łyszczak wraz Monin i Vitamix.
Pierwszy raz w sześcioletniej historii MC4D odbył się charytatywny koncert, w którym udział wzięły zespoły zaproszone przez organizatora: Roxana Tutaj & The Good Omen, DImera, Obcy-Orkiestra Byłych Chłopaków Yeti i gwiazda wieczoru zespół Cochise z Pawłem Małuszyńskim.
Wszystkie zebrane dary szefowie kuchni zawieźli do schroniska dla bezdomnych zwierząt w Skałowie.
Zebrano w sumie:
Karma Psia sucha – 1210,575 kg
Karma Psia Mokra – 93,65 kg
Karma Kocia Sucha – 15,55 kg
Karma Kocia Mokra – 5,85 kg
Szampony – 7 szt.
Leki – 1 op.
Podkłady – 2 op.+18 szt.
Ręczniki i koce – 135 szt.
Zabawki – 87 szt.
Obroże – 41 szt.
Smycze – 35 szt.
Szczotki – 12 szt.
Kagańce – 3 szt.
Ubranka – 7 szt.
Ręczniki papierowe – 25 rolek
Miski – 16 szt.
Etui na worki – 2 szt.
Saszetki na przysmaki – 2 szt.
Fot. Olga Jędrzejewska